« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NOVI KRUG

Hillary Clinton putuje na pregovore Izraela i Palestine

Američka državna tajnica Hillary Clinton sastat će se s izraelskim premijerom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Abbasom

Hillary Clinton putuje na pregovore Izraela i Palestine
Hillary Clinton putuje na pregovore Izraela i Palestine (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Mahmud Abas

,

mirovni pregovori

,

Benjamin Netanyahu

,

Izrael Palestina

,

Boštjan Cesar

Hillary Clinton danas putuje na Bliski istok na idući krug izravnih mirovnih pregovora između  Izraela i Palestinaca, priopćio je State Department.

Clinton će u utorak sudjelovati u nastavku izravnih pregovora između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa u Sharm el-Sheikhu u Egiptu. U njezinoj pratnji bit će i posebni izaslanik predsjednika Baracka Obame za Bliski istok George Mitchell, a Clinton će sastati i s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

>> Iran predviđa debakl izraelsko-palestinskih pregovora

U srijedu će se, pak, pridružiti stranama na drugom danu pregovora u Jeruzalemu, gdje će održati i bilateralne sastanke s izraelskim dužnosnicima. Dan kasnije sastat će se s palestinskim predsjednikom Abbasom i palestinskim premijerom Salam Fayyadom u Ramallahu, a putovanje će zaključiti susretom s jordanskim kraljem Abdullahom II u Amanu.

Prije nadolazećih pregovora, Clinton je izjavila da postoji određeni zamah nakon početnog kruga u Washingtonu 2. rujna, s kojim su otvoreni prvi izravni izraelsko-palestinski pregovori u gotovo dvije godine.

Očekuje se da će predsjednik Obama nastaviti pregovore s Abbasom i Netanyahuom u New Yorku idućeg tjedna, na marginama godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Prva prepreka za pregovarače je palestinski zahtjev da Izrael produlji moratorij na novu stambenu izgradnju na okupiranoj Zapadnoj obali, koji po Izraelcima ističe 26. rujna. Palestinci su inzistirali da bez produljenja moratorija mirovni pregovori nemaju izgleda.

Povećavajući pritisak na Izrael, Obama je u petak izjavio da je pozvao premijera Netanyahua da produlji djelomični moratorij, kako bi pregovori napredovali.

>> SAD će nastaviti podupirati izraelsku sigurnost

U nedjelju je Netanyahu odbacio mogućnost potpunog zamrzavanja izgradnje, kazavši da vlada "neće zamrznuti živote stanovnika", ali uz napomenu da neće graditi tisuće planiranih stanova.

Obama je također upozorio Abbasa da je nužan ozbiljan pristup pregovorima, jer mora znati da se "prozor za stvaranje palestinske države zatvara". (hina/metro-portal)

13.09.2010. 20:00:46
Novi komentar
nužno
nužno