« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci

Hillary Clinton prekinula crni niz

Demokratska senatorica pobijedila na predizborima u državama Teksas, Ohio i Rhode Island

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Hillary Clinton

,

Barack Obama

,

John McCain

,

američki izbori

Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a i suprug kandidatkinje za demokratsku predsjedničku nominaciju Hillary Clinton nedavno je izjavio: Ako osvoji Teksas i Ohio, Hillary će biti predsjednica! Ako mu želimo vjerovati, onda SAD doista čeka velika prekretnica. Naime, Hillary se u utorak vratila u utrku za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke pobjedama na predizborima u američkim saveznim državama Ohio, Teksas i Rhode Island.

“Bez obzira na to što se dogo-dilo, imamo jednako vodstvo u broju delegata i na putu smo da osvojimo nominaciju.”
Barack Obama
Bivša prva dama bila je izvan sebe od sreće jer je ovim pobjedama  skinula prokletstvo sa svoje kampanje koje ju je pratilo na posljednjih 11 predizbora. Njih je redom osvojio njezin suparnik u borbi za demokratsku nominaciju, Barack Obama. Ovaj put, od četiri održana predizbora, Obama je pobijedio samo u Vermontu. Clinton je u Teksasu pobijedila s 51 prema 47 posto glasova, u Ohiju s 55 prema 43 posto, te u Rhode Islandu s 58 prema 40 posto glasova. U Vermontu je Obama dobio 60 posto, a Clinton 38 posto glasova birača. Međutim, utrka za osvajanje delegata se nastavlja jer su i Clinton i Obama još uvijek daleko od osvajanja 2025 delegata potrebnih za stranačku nominaciju.

Obama je po broju delegata još uvijek u blagoj prednosti - ima ih 1451  u odnosu  na 1365 koliko ih ima Clinton. No, kao i njezin suprug, Hillary je uvjerena u svoju pobjedu na izborima. Izjavila je kako je spremna suočiti se s republikanskim kandidatom.

- Znate kako se kaže: Kamo ide Ohio, ide i cijela zemlja - poručila je Clinton. 

S druge strane, više nikakvih dilema nema među republikancima. Predvodnik njihova proboja u Bijelu kuću bit će 70-godišnji vijetnamski veteran John McCain. On je s četiri nove uvjerljive pobjede i službeno osigurao predsjedničku nominaciju. Osvojio je i više od potrebnog 1191 delegata za republikansku predsjedničku nominaciju.

Jedino je pitanje koga će izabrati za svoga potpredsjednika. Sve više izvora upućuje na to da bi to mogao biti njegov suparnik u utrci za stranačku nominaciju Mitt Romney. McCainu je ovo druga utrka za stranačku nominaciju. (MB)

“Kažu da onamo  kamo ide Ohio, ide i cijela zemlja. Ova država se vratila, a vratila se i ova povijesna kampanja.”
Hillary Clinton

06.03.2008. 00:58:09
Novi komentar
nužno
nužno