« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
crna komedija

Havelov "Odlazak" premijerno izveden u Komediji

U Hrvatskoj je po prvi put uprizoreno djelo bivšeg češkog predsjednika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zagreb)
Više o

Vaclav Havel

,

kazalište Komedija

,

Odlazak

Crna komedija "Odlazak" Vaclava Havela u režiji poznatog oskarovca, češkog kazališnog i filmskog redatelja Jirija Menzela, premijerno je večeras izvedena u Zagrebačkom gradskom kazalištu "Komedija".

Spajajući motive dvaju velikih klasičnih dramskih tekstova, Shakespearova "Kralja Leara" i Čehovljeva "Višnjika", Havel se u "Odlasku" bavi politikom i medijima u suvremenom društvu.

U osnovi je radnje odlazak starog kancelara i nakana njegova nasljednika da na mjestu rezidencijalne vile podigne "suvremeni erotski klub", a na zemljištu gdje se nalazio višnjik trgovački centar.

Glumci kazališta "Komedija" Damir Lončar, Igor Mešin, Ivica Zadro, Sanja Marin, Vanja Ćirić, Adam Končić i drugi, po prvi su put u Hrvatskoj uprizorili ovo djelo bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela, koje sadrži i niz autobiografskih elemenata.

Prikazujući vrijeme u kojemu na oranicama preko noći izrastaju trgovački centri, zaštićeni spomenici kulture nestaju, a svakodnevicu čine nepotizam, korupcija i zloupotreba položaja, Havel je, kako kaže u najavi predstave, u prvom redu htio razobličiti suvremeni konzumerizam.

Drama "Odlazak" premijerno je izvedena u svibnju 2008. i vrlo brzo je postigla uspjeh i izvan Češke. U prijevodu Dagmar Ruljačić i režiji Jirija Menzela, ovo je prva njezina izvedba u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

09.11.2009. 23:02:53
Novi komentar
nužno
nužno