« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
team earth za dan planeta zemlje

Harrison Ford pokreće novu kampanju za spas okoliša

Dosad nezabilježen poduhvat zaštitara okoliša, znanstvenika i multinacionalnih korporacija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Maggie Samways)
Više o

zaštita okoliša

,

Dan planeta Zemlje

,

Harrison Ford

,

Team Earth

Team Earth predstavlja udružene snage Harrisona Forda, Conservation Internationala, vrhunskih znanstvenika i nekoliko multinacionalnih kompanija u mobilizaciji globalne javnosti oko pitanja poput promjene klime. Na putu prema 5. lipnju, Team Earth krenut će s kampanjom plakatima u velikom broju velikih gradova, počevši od New Yorka, Londona i San Francisca. Plakati sa sloganima poput „Nažalost, naša priroda nestaje brže i od naših poslova" bit će postavljeni u prazne izloge zatvorenih dućana.

On je napravio Indianu Jonesa besmrtnim. Bio je proglašen najseksi živućim muškarcem u anketi People magazina. Jedan od najuspješnijih glumaca svih vremena, Harrison Ford, ujedno je i dugogodišnji aktivist za očuvanje okoliša. Nedavno je depilirao prsa vrućim voskom za TV reklamu kako bi naglasio učinke deforestacije Zemlje. Sada, ekskluzivno za Metro, Harrison Ford otkriva svoju novu kampanju za očuvanje okoliša: Team Earth.

Team Earth (www.teamearth.org) pokrenut će svjetsku kampanju na Dan zaštite okoliša, 5. lipnja.

Po čemu je Team Earth drugačiji od ostalih kampanja za zaštitu okoliša?

Harrison Ford: Potrudili smo se okupiti ljude iz svih profesija i načina života, mlade, korporacije, političare ... Želimo okupiti sve zainteresirane za razgovor o zaštiti okoliša. Opće se dobro ne može postići individualnim akcijama, bez obzira koliko vi bili u pravu i kako se dobro ponašate.

Kako ste se odlučili uključiti?

Harrison Ford: Već sam dugo uključen u rješavanje pitanja zaštite okoliša, pa to i nije bila teška odluka. Sjedim u Upravnom odboru Conservation Internationala, a to je odbor u kojem ne možete samo sjediti, već morate raditi.

Živite li zeleno?

Harrison Ford: Radim što god mogu. Recikliram i radim ostale stvari koje su ispravne. Letim avionom, ali kupujem kupone ugljičnog dioksida, iako ne vjerujem previše u taj koncept.

Stalno nam govore da se trebamo manje voziti i trošiti manje energije. Što još mogu obični ljudi napraviti za zaštitu okoliša?

Harrison Ford: Zaštitite vodu. Smanjite količinu smeća. Nemojte kupovati proizvode koji sadrže štetne tvari. Zemlja nas više ne može služiti na način na koji smo navikli, i moramo se postaviti kao jaka politička snaga koja može natjerati političare da shvate ozbiljnost situacije. Moramo im jasno dati do znanja da je okoliš na prvom mjestu.

Trenutno snimate film Crowley, o paru koji se trudi pronaći lijek za genetski poremećaj svoje djece, s kolegama Kerri Russell i Brendanom Fraserom. Hoće li biti još nastavaka Indiane Jonesa?

Harrison Ford: Ne znam. Ako netko dobije dobru ideju, napravit ćemo ga!

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News San Francisco
22.04.2009. 00:46:28
Novi komentar
nužno
nužno