« Ostali sportovi
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SPA

Hamilton osvojio uzbudljivu VN Belgije

Utrka formule 1 za VN Belgije ponudlia je niz uzbuđenja, od kiše do pretjecanja, a na kraju je slavio Hamilton

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton (Getty Images)
Više o

Formula 1

,

Lewis Hamilton

,

VN Belgije

Britanac Lewis Hamilton u McLaren-Mercedesu pobjednik je Velike Nagrade Belgije na stazi u Spa-Franchorchampsu, 13. utrke svjetskog prvenstva formule 1. Drugo mjesto osvojio je Australac Mark Webber u Red Bull-Renaultu, dok je treći bio Poljak Robert Kubica u Renaultu.

Hamilton je 14. pobjedom u karijeri, te prvom u Belgiji preuzeo vodstvo u ukupnom poretku svjetskog prvenstva i sada ima 182 boda, tri više od Webbera, a do konca prvenstva još je šest utrka.

Utrka u Belgiji donijela je mnoštvo drame, a uzbuđenja su dodatno porasla kada je počela padati kiše. Gledatelji su mogli vidjeti niz pretjecanja, odustajanje Rubensa Barrichella u njegovom 300-tom Grand Prix nastupu već u prvom krugu, sudar Sebastiana Vettela i Jensona Buttona u 17. krugu, izlijetanje Hamiltona u 33. krugu zbog čega je Britanac skoro ispustio pobjedu, razbijanje Fernanda Alonsa u 39. krugu zbog čega je na stazu izašao sigurnosni automobil.

"Bio je ovo sjajan vikend. Utrka je bila teška, no uspio sam izboriti pobjedu. Bolid je bio odlično pripremljen i cijela momčad može biti zadovoljna," kazao je Hamilton koji je ovom pobjedom preuzeo vodstvo u ukupnom poretku sa 182 boda.

Hamilton je do pobjede došao vrlo uvjerljivo, praktički vodeći od prvog kruga. Najviše problema Hamilton je imao u 33. krugu kada je po kiši izletio sa staze i umalo završio u ogradi. Međutim, uspio se vratiti na stazu i zadržati prednost. Mark Webber koji je na startu 'zaspao' te s prve pao na petu poziciju, uspio se tijekom utrke probiti do drugog mjesta, dok je treći bio Poljak Kubica.

Šest utrka prije kraja prvenstva Hamilton i Webber su se lagano odvojili i po svemu sudeći oni će odlučivati o naslovu prvaka. Iduća utrka je za dva tjedna u Monzi.(hina/metro-portal)

29.08.2010. 17:44:14
Novi komentar
nužno
nužno