« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
KREĆE SE

HAKOM do kraja godine dodjeljuje frekvencije za 5G

HAKOM-u smatraju da je uloženi napor rezultirao kvalitetnim okvirom za ublažavanje rizika te da europska rješenja mogu biti primjer i drugim zemljama u svijetu

Do kraja godine...
Do kraja godine... (Arhiva)
Više o

HAKOM

,

5G

HAKOM će slijedom preporuka Europske komisije za 5G definirati kriterije za dobavljače opreme koji žele raditi na hrvatskom tržištu te do kraja godine provesti dodjelu frekvencija za 5G, ističu za Hinu iz te regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

Podsjećajući da su Europska komisija (EK) i Agencija EU-a za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA) 29. siječnja predstavile alatni okvir ili tzv. Toolbox za 5G, koji predstavlja zajednički odgovor svih zemalja članica EU na moguće rizike koje bi izgradnja i uporaba 5G mreža mogla predstavljati u budućnosti, iz HAKOM-a za Hinu objašnjavaju da je to zapravo skup preporuka za mjere koje se mogu koristiti za umanjivanje identificiranih rizika u procesu uvođenja i primjene 5G mreža pete generacije.

- Time su bile obuhvaćene sve države članice tako što su procjene rizika bile provedene na nacionalnim razinama i na razini EU-a, a potom i objavljene u listopadu prošle godine. HAKOM je u tome dogovorom svih relevantnih tijela koja sudjeluju u radu Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost imao ulogu koordinatora prilikom nacionalne procjene rizika - otkrivaju iz te regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, ističući da je njihova nacionalna procjena rizika bila i jedan od 28 ulaznih dokumenta za spomenutu zajedničku europsku procjenu rizika.

Ono što sada slijedi je da nacionalna radna skupina koju koordinira HAKOM iz tog 'toolboxa' EK izabere alate i odredi kriterije za proizvođače i dobavljače opreme koji žele raditi u Hrvatskoj, dok će domaći operatori moći nabavljati opremu i rješenja od svih proizvođača koji zadovolje te zadane kriterije.

- Koliko nam je poznato, svi proizvođači opreme su zainteresirani za hrvatsko tržište i očekujemo da će ozbiljno pristupiti zahtjevima koje će pred njih postaviti izabrana rješenja iz 'toolboxa' - poručuju iz HAKOM-a, dodajući da je sada važno da Hrvatska kao država članica EU-a po tom pitanju djeluje koordinirano sa svim drugim članicama i da se svi drže zajedničke metodologije.

Naglašavaju i da je EU vrlo ozbiljno pristupila pitanju sigurnosti budućih 5G mreža te stoga i u HAKOM-u smatraju da je uloženi napor rezultirao kvalitetnim okvirom za ublažavanje rizika te da europska rješenja mogu biti primjer i drugim zemljama u svijetu.

16.03.2020. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno