« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NAPAD KINEZA

Hakeri provalili u računala indijske vlade i skinuli tajne dokumente

Provaljeni računalni sustavi bili su usmjereni prema "središnjem zapovjedništvu i kontrolnim poslužiteljima u Kini"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

Indija

,

hakeri

,

Kina internet špijunaža

,

kibernetska špijunaža

Organizirana skupina hakera, vjerojatno sa sjedištem u Kini, provalila je u računalni program indijske vlade i prodrla do tajnih dokumenata, među kojima su osjetljivi podatci o indijskoj obrani, objavili su u utorak međunarodni stručnjaci za kibernetsku špijunažu.

Stručnjaci su pronašli podatke o obavještajnoj mreži koja je prodrla u tajne indijske vlade, zatim u indijske poslovne te akademske računalne sustave, pišu u zajedničkom izvješću stručnjaci iz dviju ustanova: Information Warfare Monitor sa sjedištem u Kanadi te međunarodne zaklade Shadowserver Foundation.

Hakerska mreža napala je i Ujedinjene narode te ured tibetanskoga duhovnog vođe Dalaj-lame, navodi izvješće.

"Brojne druge ustanove, uključivo i veleposlanstva Pakistana u SAD-a, također su hakirane", pišu stručnjaci i dodaju da sigurno mogu potvrditi upad u neke, ne i sve navedene ustanove.

Primjerice, hakeri su razotkrili 1500 pisama poslanih iz Dalaj-lamina ureda od siječnja do studenoga 2009., piše u izvješću te se dodaje da su napadači pomno birali sustave i profile korisnika koje će napasti.

Hakeri su došli do 14 dokumenata računalnog sustava tajništva Indijskoga nacionalnog vijeća sigurnosti, od kojih su dva tajna. Provaljeni računalni sustavi bili su usmjereni prema "središnjem zapovjedništvu i kontrolnim poslužiteljima u Kini", navodi se u izvješću i dodaje da su potvrđene veze s dvama velikim hakerima u gradu Chengdu.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu ponovila je novinarima da se Peking protivi "svim oblicima kibernetičkog kriminala, a to uključuje i hakiranje".

"Ta vrsta kriminala je međunarodno pitanje" pa se protiv njega treba "zajednički boriti međunarodna zajednica", rekla je Jiang koja nije odbacila kinesku umiješanost u hakiranje.

Jiang je međutim kazala da autori izvješća nisu Pekingu na uvid pružili nikakve dokaze, "niti su ikad zatražili istragu" kineskih vlasti. (hina/metro-portal)

 

06.04.2010. 15:52:35
Novi komentar
nužno
nužno