« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
NEMA TEMELJE

Haaški sud odbio Šešeljev zahtjev za milijunsku odštetu

Šešeljev zahtjev za odštetu u iznosu od dva milijuna eura ICTY je glatko odbio

Fotografija vijesti
Više o

Haaški sud

,

odšteta

,

Vojislav Šešelj

,

ICTY

Haaški je sud odbio kao neutemeljen zahtjev vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, koji u Haagu čeka na prvostupanjsku presudu za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, za odštetom od dva milijuna eura zbog navodnih povreda njegovih prava tijekom devetogodišnjeg pritvora, priopćeno je iz Haaškoga suda, javlja Hina.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), prema odluci donesenoj u srijedu, odbio je čitav odštetni zahtjev kao neutemeljen.

Šešelj je u svom odštetnom zahtjevu, podnesenom u siječnju, precizirao kako najveću odštetu od pola milijuna eura traži zbog namjernog otezanja postupka, a visoko je cijenio i povredu prava na financiranje vlastite obrane za što je tražio 400.000 eura dok je za pokušaje da mu se nametne obrana tražio 300 tisuća eura.

Među odštetnim zahtjevima tu je bilo i uskraćivanje prava na posjet njegovoj obitelji, prijateljima i liječnicima što je vrednovao s 200 tisuća eura, a za niz drugih povreda poput prava na pravnu pomoć, pristupa pravnim informacijama i dokazima na vlastitom jeziku tražio je iznose od sto do 200 tisuća eura.

Šešelj je u pritvoru Haaškoga suda od 24. veljače 2003. godine a ovog se tjedna, nakon izvođenja završnih riječi, sudsko vijeće povuklo na vijećanje o presudi. Haaško tužiteljstvo u završnim je riječima tražilo da ga se proglasi krivim i osudi na 28 godina zatvora.

22.03.2012. 15:56:48
Novi komentar
nužno
nužno