« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
PROPAO OPOZIV

Guverner Wisconsina ostvario značajnu pobjedu za republikance

Sindikati i liberalni aktivisti uspjeli su postići Walkerov opoziv i sazivanje izbora, samo kako bi republikanski guverner uvjerljivo pomeo svog demokratskog protivnika

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

izbori u SAD-u

,

republikanci

,

demokrati

,

Wisconsin

Na izborima za guvernera savezne države Wisconsin dosadašnji je republikanski guverner Scott Walker ostvario uvjerljivu pobjedu koja predstavlja udarac sindikatima koji su tražili njegov opoziv te daje nadu Republikanskoj stranci da bi na izborima u studenome mogli pobijediti Baracka Obamu, prenosi Hina.

Sindikati i liberalni aktivisti postigli su Walkerov opoziv i sazivanje izbora zbog donošenja zakona koji je ograničio pregovaračka prava za radnike u javnom sektoru donesenog odmah nakon što je 2011. Walker preuzeo položaj.

Nakon 87 posto prebrojanih glasova Walker je vodio ispred demokratskog gradonačelnika Milwaukeeja Toma Barretta s 54 naspram 45 posto, po neslužbenim rezultatima.

Walker je na izborima za guvernera pobijedio Barretta s razlikom od šest posto. Ako se održi sadašnja razlika od devet posto Walker će pobijediti većom razlikom nego prije dvije godine unatoč žestokoj demokratskoj oporbi u državi u kojoj je 2008. Barack Obama pobijedio s razlikom od 14 posto.

"Pobjeda poput ove pokazuje da bi Wisconsin mogao biti država sklonija republikancima u 2012. godini a to bi mogla biti loša vijest za Obamu", ocijenio je Thad Kousser, profesor političkih znanosti na sveučilištu u San Diegu.

Izbori u politički podijeljenom Wisconsinu smatraju se barometrom političke klime u SAD-u pred predsjedničke izbore u studenom na kojima bi se Obami trebao suprotstaviti republikanski guverner Massachusettsa Mitt Romney.

Demokrati i sindikati su zbog zakona koji je ograničio prava radnika u javnom sektoru za opoziv Walkera i ponovne izbore prikupili gotovo milijun potpisa. To su bili tek treći izbori za guvernera u povijesti SAD-a održani po opozivu, a u prethodna dva slučaja, 1921. i 2003., oba su guvernera izgubila izbore.

06.06.2012. 10:19:46
Novi komentar
nužno
nužno