« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
rekord

Guarnerijevu violinu kupio ruski bogataš

Instrument je postigao cijenu ‘debelo’ iznad 3,54 milijuna dolara

Više o

giuseppe guarneri

,

violine

Ruski poslovni čovjek platio je u srijedu rekordnu svotu za violinu majstora Giuseppea Guarnerija, na kojoj nitko nije svirao više od 70 godina.
Maksim Viktorov platio je svoj novostečeni instrument ‘debelo iznad zadnje rekordne cijene’ od 3,54 milijuna dolara postignute za violinu majstora Stradivarija, objavila je aukcijska kuća Sotheby’s, ne želeći otkriti koliko je ruski poslovnjak zaista ‘iskeširao’ za dragocjeni instrument.

Viktorov je obećao da će na instrumentu izrađenom 1741. godine, koji je tijekom 15 godina bio u vlasništvu belgijskog skladatelja iz 19. stoljeća Henrija Vieuxtempsa, svirati veliki virutozi.

Violinistica Chloe Hanslip novinarima je kratko demonstrirala kvalitete instrumenta, odsviravši nakon prodaje Paganinijev 24. capriccio.

Prvi koncert na kojem će violina doživjeti novu premijeru nakon stanke, održat će se u Moskvi 22. ožujka, najavio je Viktorov. Violinu će svirati Pinchas Zukerman i tom prigodom izvesti djela Bacha, Brucha i Mozarta.

- Nadam se da će to biti nadahnuće umjetnicima da sviraju na instrumentu kako je to činio prijašnji vlasnik Vieuxtemps - rekao je Viktorov.

Instrumenti koje je izrađivao talijanski majstor Guarneri, poznati i kao ‘del Gesù’, u rangu su s violinama iz radionice njegova suvremenika Antonija Stradivarija.

Dosad poznata rekordna cijena od 3,54 milijuna dolara isplaćena je za Stradivarijevu violinu iz 1708. poznatu kao ‘Hammer’, na aukciji u New Yorku 2006.

Guarnerijeva violina iz 1743., zvana ‘Baron Heath’, godine 1998. prodana je u Londonu za 1,12 milijuna dolara. (HINA/METRO)

14.02.2008. 21:31:48
Novi komentar
nužno
nužno