« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
HODOGRAM

GSV podržao Vladin gospodarski program

VIDEO - Socijalni partneri odustali su od kritika nakon što im je premijerka rekla da će GSV razmotriti njihove primjedbe i eventualno ih ugraditi u program

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)
Više o

HUP

,

GSV

,

Ozren Matijašević

,

HUS

,

Gospodarsko-socijalno vijeće

,

Božidar Kalmeta

,

gospodarske mjere

,

gospodarski program

,

Jana Grgasović

Predstavnici sindikata i poslodavaca podržali su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Vladin program gospodarskog oporavka koji im je obrazložila premijerka Jadranka Kosor.

Sindikati i poslodavci dali su potporu programu čija će operacionalizacija biti raspravljena na GSV-u, izjavio je nakon sjednice ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Socijalni partneri odustali su od kritika nakon što im je premijerka zajamčila da će GSV razmotriti njihove primjedbe i eventualno ih ugraditi u program.

Kalmeta je najavio da će Vlada idućeg tjedna usvojiti hodogram provedbe programa s točno određenim nositeljima svake mjere i rokovima. Po njegovim riječima, ti će rokovi biti vrlo kratki, pogotovo za kratkoročne mjere.

Sindikati pozdravljaju Vladinu spremnost da napokon racionalno sagleda faktore koji su uvjetovali ekonomsku krizu, pa zato podržavaju program unatoč određenim kritikama, rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Skepsa sindikata prema mjerama, s obzirom da nisu bili razrađeni rokovi provedbe, konkretna zaduženja i procjena učinaka, ustuknula je nakon izlaganja premijerke Kosor koja im je zajamčila da će imati prilike na sjednicama GSV-a svoje primjedbe ugraditi u program.

Primjedbe sindikata na Vladin program usmjerene su na odnos prema znanju, politici plaća, socijalnoj pravdi, poreznoj politici i ulozi države u gospodarstvu, dodao je Matijašević.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Matko Bolanča istaknuo je da Vladin program ide u pravom smjeru, doduše s puno oštrih rezova i bolnih promjena, no to je jedini put prema gospodarskom oporavku i realnom zapošljavanju.

Na današnjoj sjednici GSV-a trebalo se raspravljati i o izmjenama triju zakona iz najavljene zdravstvene reforme - o zdravstvenoj zaštiti, o obveznom zdravstvenom osiguranju, te o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, ali to je odgođeno za idući ponedjeljak.

(hina/metro-portal)

28.04.2010. 14:50:18
Novi komentar
nužno
nužno