« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
OPREZ

Gripa je stigla, glavni udar tek se očekuje

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u mlađim dobnim skupinama, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više

Čuvajte se gripe
Čuvajte se gripe (Arhiva)
Više o

gripa

,

epidemija

Gripa se razbuktala, pa je tako dd ukupno 1125 prijava većina pristigla u posljednja tri tjedna. Najveći broj prijava tijekom dosadašnje sezone stigao je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Najveći broj oboljelih u 52. tjednu bilježi na području Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Brodsko-posavske i Varaždinske županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u mlađim dobnim skupinama, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom 52. tjedna virus gripe potvrđen je u 46% uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, što ukazuje na umjereni intenzitet cirkulacije virusa, i to dominantno virus gripe tip A.

U 90% subtipiziranih uzoraka utvrđen je podtip A/H1N1/pdm09, a u 10% podtip A/H3N2.

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi niska aktivnost gripe, i to dominantno virusa gripe A.

05.01.2019. 14:15:00
Novi komentar
nužno
nužno