Grickalice ne jedemo iz potrebe već iz - dosade
lJudi više žele jesti čips, slastice i druge nezdrave grickalice poslije obavljenoga dosadnog zadatka, pokazala su istraživanja
Čips, čokoladice, kokice, keksići ... grickalice koje život znače, rekli bi mnogi koji čak nisu ni ovisni o njima, a "pravi ljubitelji" će priznati da nema šanse da im prođe dan bez vrećice čipsa ili keksa.
No, zašto ih jedemo ako znamo da baš i nisu zdrave? Znanstvenici tvrde - iz dosade, a ne zato što su nam posebno ukusne.
Psiholozi Sveučilišta središnjeg Lancashirea (UCLan) proveli su dvije studije o poveznicama između dosade i hrane. Rezultate su predstavili ovaj tjedan na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa.
U prvoj studiji zamolili su 52 sudionika da ispune upitnik o preferiranim 'zalogajčićima' prije i nakon što su ispunili dosadni zadatak prepisivanja jedne te iste skupine slova.
U drugoj su zatražili da 45 ispitanika pogleda zabavan pa dosadan video prilog, a ispred njih su postavili zdjelice sa zdravim i nezdravim grickalicama.
Rezultati prve studije pokazali su da ljudi više žele jesti čips, slastice i druge nezdrave grickalice poslije obavljenoga dosadnog zadatka.
U drugoj se studiji pokazalo da je mnogo više nezdrave hrane pojedeno tijekom gledanja dosadnog videa.
"Ovi su rezultati u skladu s ranijim istraživanjima koja upućuju na to da za zašećerenom i masnom hranom posežemo kad nam je dosadno. To ide u prilog pretpostavci po kojoj je dosada povezana s niskom razinom stimulativnog hormona dopamina te da ga ljudi nastoje podići masnom i slatkom hranom, ako se ne mogu riješiti dosade na neki drugi način", rekao je vodeći autor studije, dr. Sandi Mann.
Novi komentar