« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
nuuk

Grenland odrasta

Stanovnici najvećeg otoka na svijetu žele biti samostalni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

odcjepljenje

,

autonomija Grenlanda

,

Hans Enoksen

,

najveći otok na svijetu

,

kolonije

Više od 75 posto stanovnika Grenlanda glasovalo je u utorak za proširenu autonomiju otvarajući put nezavisnosti tog strateškog arktičkog otoka koji se nalazi pod danskom hegemonijom već gotovo 300 godina, prema konačnim rezultatima referenduma koje je objavila lokalna vlada.

Približno 75,54 posto glasovalo je za, nasuprot 23,57 posto protiv i 0,89 posto neispunjenih i nevažećih listića. Rezultat ne iznenađuje s obzirom da su sve stranke, osim oporbenih demokrata, pozvale na glasovanje u korist veće autonomije.

Šef lokalne vlade Hans Enoksen, "jako dirnut", razveselio se ishodu glasovanja. "Jako sam zahvalan grenlandskom narodu na ovom rezultatu", kazao je Enoksen na grenlandskoj televiziji.

"Grenland je dobio mandat da nastavi" na putu prema nezavisnosti, dodao je on. Na referendum je izašlo 71,96 posto od ukupno 39 tisuća stanovnika Grenlanda s pravom glasa.

Uz pravo na samoodređivanje i priznavanje kao naroda, novi plan o većoj autonomiji dao bi Grenlanđanima pravo na nadzor nad vlastitim prirodnim bogatstvima (nafta, plin, zlato, dijamanti, uran, cink, olovo), dok bi grenlandski jezik, jezik lokalnih Inuita, trebao postati službeni jezik.

Novi će režim stupiti na snagu 21. lipnja 2009., u godini kad se obilježava 300. obljetnica od početka danske kolonizacije.

Grenland, najveći otok na svijetu i bivša danska kolonija, autonomno je područje unutar Kraljevine Danske, a taj je status dobio 1979. godine. U unutarnjoj politici Grenland je neovisan, dok je za vanjsku i financijsku politiku odgovorna Danska, što se neće promijeniti ni nakon najnovijeg referenduma. (hina/metro-portal)

26.11.2008. 09:56:24
Novi komentar
nužno
nužno