« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Skandal u Švedskoj

Greenpeace pred ured premijera istovario 18 tona ugljena

Aktivisti žele da švedski premijer postane "glavni za klimu" na predstojećem summitu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Greenpeace

,

Švedska

,

ugljen

,

Frederik Reinfeldt

Ekološki aktivisti Greenpeacea su u srijedu istovarili 18 tona njemačkog ugljena ispred ureda švedskog premijera u znak prosvjeda protiv upotrebe električnih centrala na ugljen u švedskoj državnoj tvrtki Vattenfall.

Tridesetak aktivista ekološke udruge želi potaknuti švedskog premijera Fredrika Reinfeldta, čija zemalja predsjeda Europskom unijom, da postane "glavni za klimu" na summitu Europskog vijeća koji počinje u četvrtak u Bruxellesu, objasnila je jedna aktivistica.

Oni smatraju da bi Reinfeldt trebao iznijeti na summitu EU kako je od velikog europskog proizvođača električne energije Vattenfalla tražio da prijeđe na obnovljive energije, rekla je ta aktivistica.

Vattenfall nema centralu na ugljen u Švedskoj, ali ih je kupio 12 u Njemačkoj, Poljskoj, Nizozemskoj i Danskoj u posljednjih 9 godina, istaknuo je Greenpeace u priopćenju.

"Vattenfall je posljednjih godina kupio brojne centrale na ugljen i uložio u nove centrale. To je upravo suprotno od onoga što je trebalo učiniti za spas klime", ocijenila je aktivistica.

Organizatori su objasnili za švedski dnevni list Dagens Nyheter da su naručili 18 tona ugljena iz Njemačke kako bi prikazali količinu koju Vattenfall zapali svakih 20 sekundi u svojoj njemačkoj centrali Jaenschwalde. (hina/metro-portal)

28.10.2009. 15:13:41
Novi komentar
nužno
nužno