« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NJEMAČKA NAJAVILA

Grčkoj bi se moglo pomoći, ali uz teške uvjete

Nijemci smataju kako bi Europska unija trebala pomoći samo ako Grčka bude lišena mogućnosti pristupa kreditnim tržištima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

MMF

,

grčka kriza

,

Grčka pomoć

Njemačka je u utorak prvi put signalizirala da bi mogla prihvatiti opciju europske financijske pomoći Grčkoj kao krajnje rješenje, ali je zauzvrat zatražila da partneri u eurozoni pristanu pregovarati o strožim propisima o proračunskoj disciplini.

Neimenovani niši njemački dužnosnik iznio je uvjete Berlina za eventualni mehanizam pomoći uoči summita Europske unije koji u četvrtak počinje u Bruxellesu.

EU bi trebao pomoći samo ako Grčka bude lišena mogućnosti pristupa kreditnim tržištima, smatraju Nijemci. Nadalje, doprinos paketu pomoći trebao bi dati i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Članice Europske unije trebale bi pak pristati na pregovore o dodatnim instrumentima kojima bi se jamčila proračunska disciplina, povrh postojećih propisa koji Atenu nisu spriječili da nagomila ogromne dugove i manjkove.

"Uvjet za pomoć, koja bi trebala biti rješenje za krajnju nuždu, jest da se iscrpe grčke mogućnosti financiranja na tržištima kapitala", kazao je njemački dužnosnik.

"Nadalje, nužno je da i MMF dade značajan doprinos", dodao je, ističući da na summitu EU-a neće biti donesena odluka o konkretnoj pomoći.

Europski diplomati kazali su da Francuska i Njemačka nastoje uoči summita utvrditi zajedničko stajalište o Grčkoj, uključujući moguću ulogu MMF-a. Tu je mogućnost Pariz dosad odbacivao kao tabu u eurozoni. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 17:40:48
Novi komentar
nužno
nužno