« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
BIG BANG

CERN će idući tjedan pokušati ponoviti Veliki prasak

Znanstvenici smatraju da bi mogli otkriti tamnu materiju koja, kako se pretpostavlja, čini 25 posto svemira, no čije postojanje nikada nije dokazano

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

energija

,

CERN

,

LHC

,

Veliki prasak

,

čestice

,

Rolf Heuer

U najvećem znanstvenom pokusu na svijetu, koji počinje 30. ožujka, znanstvenici će u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) pokušati sudariti čestice najvećom energijom do sada, kao u uvjetima koji su vladali u trenutku Velikog praska kojim je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir, objavio je u utorak švicarski institut CERN.

LHC, koji se nalazi u kružnom tunelu dugom 27 kilometara ispod francusko-švicarske granice, počeo je s radom prošlog studenoga pošto je u rujnu 2008. isključen zbog pregrijavanja. Trenutačno radi na 3,5 tera elektron-volti (TeV), najvećom energijom dosad postignutom, a idućih će dana ubrzati, navodi CERN (Europsko vijeće za nuklearna istraživanja).

"Prvi pokušaj sudara na 7 TeV (3,5 TeV po zraci) planiran je za 30. ožujka", kaže se u priopćenju.

"Možda će trebati sati ili čak dani da dođe do sudara", rekao je glavni direktor CERN-a Rolf Heuer.

Višestruki sudari energijom od 7 TeV stvorit će mini-Velike praskove, stvarajući podatke koje će tisuće znanstvenika analizirati još godinama. Pošto se izazovu ti sudari, plan je da sudarač radi bez prestanka 18 do 24 mjeseci, s kratkom tehničkom stankom krajem godine.

Znanstvenici smatraju da bi mogli otkriti tamnu materiju, koja, kako se pretpostavlja, čini 25 posto svemira, no čije postojanje nikada nije dokazano. Astronomi i fizičari tvrde da se trenutačno poznaje samo 5 posto svemira, a nevidljivi ostatak sastoji se od tamne materije i tamne energije, koje čine 25 odnosno 70 posto svemira.

"Ako otkrijemo i shvatimo tamnu materiju, naše znanje obuhvatit će 30 posto svemira, što je golem korak naprijed", rekao je Heuer. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 18:49:43
Novi komentar
nužno
nužno