« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
MIR - NEPOZNANICA

Grčka: Štrajk javnog sektora paralizirao zemlju

Sutra će se prosvjednicima iz javnog sektora pridružiti i zaposleni u privatnom sektoru - predviđa se prometni kolaps

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Grčka štrajk

,

mjere štednje

,

ADEDY

Desetine tisuća zaposlenih u javnom sektoru Grčke započelo je u utorak dvodnevni opći štrajk protiv vladina rigoroznog programa štednje, a policija je uporabila suzavac protiv manje skupine prosvjednika koji su na njih bacali boce i kamenje u središtu Atene.

Tijekom najavljenog općeg štrajka bit će zatvorene državne institucije, porezni uredi, ministarstva, škole, bolnice i sve javne ustanove. Tisuće ljudi izašlo je na ulice na poziv glavnog sindikata javnog sektora u zemlji ADEDY-ja kako bi prosvjedovali protiv vladina programa izlaska iz krize koji predviđa drastično rezanje plaća i mirovina te socijalnih davanja.

Tisuće gnjevnih prosvjednika uputile su se prema zgradi parlamenta u središtu Atene noseći crne zastave i velike natpise: "Pošaljite račune odgovornima". Nešto ranije tijekom prijepodneva veća skupina prosvjednika, među kojima, kako prenosi AP, uglavnom članovi Komunističke partije Grčke, prerezali su lokote na ulaznim vratima u kompleks Akropole te na tom najpoznatijem spomeniku antičke Grčke raširili transparente s porukom: "Narodi Europe ustajte".

Jedinice interventne policije raspoređene su u cijelom gradu, a ispred same zgrade parlamenta jedna je skupina prosvjednika počela bacati kamenje i boce na policiju koja je odgovorila suzavcem. Štrajkovi su započeli i u drugim gradovima diljem zemlje, a sutra će se prosvjednicima iz javnog sektora pridružiti i zaposleni u privatnom sektoru što će zaustaviti promet u velikim gradovima i paralizirati zračne luke.

Grčka vlada u nedjelju je objavila novi plan štednje za izlazak iz dužničke i proračunske krize države što je bio preduvjet da joj zemlje eurozone i Međunarodni monetarni fond osiguraju paket kredita u vrijednosti od 110 milijardi eura tijekom sljedeće tri godine. Ukupni vanjski dug Grčke je prema objavljenim podacima premašio 300 milijardi eura, a proračunski manjak je u 2009. godini dosegnuo 14 posto BDP-a. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 16:12:00
Novi komentar
nužno
nužno