« Ekosfera
objavljeno prije 11 mjeseci i 7 dana
DIVNO!

Grbavi kitovi pjevaju oko otočja Kermadec

Iako se znalo da se kompleksni napjevi muških grbavih kitova mijenjaju vremenom do sada je bio misterij kako se to dogodi

Raspjevani kitovi
Raspjevani kitovi (Screenshot)
Više o

grbavi kit

,

pjesma kitova

,

Kermadec

Grbavi kitovi okupljaju se jednom godišnje u vodama oko sjevernog dijela Novog Zelanda na 'pjevačkoj smotri' na kojoj razmjenjuju napjeve i uče jedni od drugih nove melodije, pokazalo je novo istraživanje.

Prema istraživanju objavljenom u srijedu znanstvenici su analizirali snimke kitova oko otočja Kermadec, tisuću kilometara sjeveroistočno od Aucklanda, na mjestu kojim prolaze tijekom godišnje migracije iz područja razmnožavanja u južnom dijelu Tihog oceana u područje oko Antarktike gdje se hrane planktonskim račićima tijekom ljeta.

Znanstvenici koji su izvorno planirali otkriti gdje se razmnožavaju kitovi satelitski prateći njihovo kretanje bili su iznenađeni koliko 'pjevaju'.

"Nismo očekivali čuti toliko pjesme kitova, no naše tonske snimke toga putovanja mogle su se usporediti s 52 napjeva kitova koje su zabilježili znanstvenici u Novoj Kaledoniji, Francuskoj Polineziji, otočju Cook, Tongi Niueu", kazala je profesorica Rochelle Constantine.

Poput ljudi, grbavi kitovi prenose ponašanje uključujući glasanje. Iako se znalo da se kompleksni napjevi muških grbavih kitova mijenjaju vremenom do sada je bio misterij kako se to dogodi.

"Usporedba napjeva pokazala je da se kod otočja Kermadec kitove okupljaju iz raznih područja razmnožavanja i to je bilo iznenađenje".

"To sugerira da je otočje Kermadec važno mjesto gdje kitovu čuju napjeve drugih kitova i ti se napjevi prenose i međusobno uče", kaže ona.

04.09.2019. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno