« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
WOW!

Gravitacijski valovi stvarno postoje

Znanstvenici su otkrili da gravitacijski valovi, koje je još prije sto godina predviđao Einstein, stvarno postoje i mogu se izmjeriti

Gravitacijski valovi su stvarnost
Gravitacijski valovi su stvarnost (Arhiva)
Više o

Albert Einstein

,

crne rupe

,

gravitacijski valovi

"Otkrili smo gravitacijske valove, uspjeli smo", rekao je David Reitze, izvršni direktor LIGO-a, institucije koja se nada da će ih sada uspjeti detaljnije promatrati.

Otkriće podržava teoriju jednog od najvećih svjetskih znanstvenika Alberta Einsteina u sklopu njegove teorije relativnosti. Znanstvenici ovo veliko otkriće uspoređuju s otkrivanjem "još jedno čula" - "kao da čujemo univerzum, umjesto da ga samo vidimo", rekao je Szabolcs Marka, profesor fizike sa Sveučilišta u Kolumbiji za CNN.

"Nitko do sada nije vidio tako nešto, i ne samo da ćemo to bolje razumjeti, nego ćemo i 'vidjeti'. To je jedna od najnevjerojatnijih stvari do sada", rekao je. Crne rupe su jedan od "svetih gralova" cijelog koncepta o gravitacijskim valovima. Ovo otkriće moglo bi potvrditi njihovo postojanje.

Nakon višedesetljetnih napora to otkriće potvrđuje važno predviđanje Einsteinove teorije opće relativnosti iz 1915., čime je potvrđena i posljednja njegova dosad nepotvrđena teorija po kojoj se gravitacijski valovi kreću brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otklon u prostoru.

Stoga svako tijelo s ubrzanjem odašilje gravitacijske valove, koji su sve snažniji što je masa tijela veća i što se brže kreće.

12.02.2016. 09:35:00
Novi komentar
nužno
nužno