« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
Nađi svoj trag

Građanska akcija Nađi svoj trag

Mnoga istraživanja pokazuju da uključivanje pasa u terapijske aktivnosti ima povoljan učinak na socijalne, psihičke i tjelesne aspekte korisnika

Psi su od velike pomoći u rehabilitaciji
Psi su od velike pomoći u rehabilitaciji (Psi pomagači)
Više o

Nađi svoj trag

,

psi pomagači

Projekt „Nađi svoj trag" svojevrstan je nastavak istoimenog provedenog pilot projekta. Rezultati provedenog projekta govore o velikom interesu stručnog osoblja vrtića, poliklinike i drugih odgojno-obrazovnih ustanova koje su sudjelovale u radionicama. Statistička obrada prikupljenih podataka kroz anketne upitnike ukazuje na interes, ali i potrebu takvih radionica u spomenutim organizacijama. Uočeni su pozitivni pomaci u općem razvoju djece s teškoćama, razvoju njihovog samopouzdanja, čitalačkih vještina, osvještavanje osjetila, razvoj tolerancije, komunikacije i učenje skrbi za psa. Kako se pokazalo da postoji realna potreba, odlučili smo mjesto održavanja radionica preseliti u ustanovu, kako bismo djeci i njihovim roditeljima olakšali sudjelovanje na radionicama.

Uključivanje posebno školovanog psa pomagača u terapijske i odgojno-obrazovne aktivnosti ima mnoge prednosti. Djeca s teškoćama u razvoju od najranijeg su djetinjstva uključena u različite oblike terapijskog rada, koji je vrlo često naporan, zahtjevan i frustrirajući. Terapijske aktivnosti uglavnom se zasnivaju na ponavljanju istih vježbi u svrhu razvijanja određenih sposobnosti kod djeteta. Zbog tih ponavljajućih aktivnosti one djeci vrlo brzo postanu dosadne, a tada djeca razvijaju odbojnost i otpor prema njima. U isto vrijeme okolina na dijete postavlja izuzetno velika očekivanja što kod njega razvija daljnju frustraciju te rezultira gubitkom motivacije za aktivno sudjelovanje u terapijskim aktivnostima.

Integriranjem posebno školovanog psa pomagača u terapijske aktivnosti s djecom s teškoćama u razvoju mijenja se djetetova percepcija okoline. Iz zamorne i frustrirajuće situacije dijete ulazi u jednu zanimljiviju, prirodniju i opušteniju situaciju, u kojoj naglasak nije na ponavljanju istih vježbi već na interakciji sa psom i terapeutom. Uključivanjem psa terapeut osmišljava i provodi aktivnosti koje su djetetu visoko motivirajuće jer u ovako osmišljenim aktivnostima svoje vrijeme i teškoće dijeli s prijateljem (psom) koji nema očekivanja, predrasuda niti razočaranja. Pošto se djeca razvijaju kroz igru u interakciji s okolinom, ovakav je pristup puno učinkovitiji za razvoj djeteta. Radioničke aktivnosti ciljano potiču specifična razvojna područja (od motorike, govora, emocionalnog, socijalnog područja i drugih) ovisno o individualnim potrebama svakog sudionika.

Uključivanje psa pomagača u specifične aktivnosti pokazalo se izuzetno učinkovitim jer polazimo iz pozicije poticanja prirodnog razvoja djece, kroz igru, opuštenu atmosferu i zabavu. Pristupamo djeci kroz njihovu mapu svijeta i ona to prepoznaju te s oduševljenjem prihvaćaju.

Također, mnoga istraživanja pokazuju da uključivanje pasa u terapijske aktivnosti ima povoljan učinak na socijalne, psihičke i tjelesne aspekte korisnika.

DV „Žirek" projektom dobiva obogaćivanje postojećih sadržaja djeci vrlo privlačnim aktivnostima, Udruga dobiva prostor i korisnike s kojima provodi svoje aktivnosti, a korisnici - razna djeca s teškoćama, ali i bez, njihovi roditelji, odgajatelji i svi drugi sudionici, dobivaju nezaboravno iskustvo osmišljeno upravo za njihove specifične potrebe.

Također očekujemo podizanje svijesti o pozitivnim učincima pasa pomagača među odgajateljima i stručnim suradnicima, podizanje općeg interesa u lokalnim organizacijama za sudjelovanje pasa pomagača u pojedinim projektima. A svakako je neprocjenjivo - zadovoljstvo roditelja zbog pomaka u razvoju njihove djece.

U projektu sudjeluje 10 volontera - studenata Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta. Svaki će imati priliku minimalno jedanput sudjelovati u realizaciji radionice, koja traje 60 minuta. Volonteri su asistenti voditelju terapijskog tima pri izvođenju radionica. Svojim sudjelovanjem dobivaju vrijedno iskustvo i znanje o inovativnom pristupu u radu s djecom s teškoćama u razvoju koje će obogatiti njihov budući profesionalni rad.

Ovim projektom pokrivene su mnoge aktivnosti od onih usmjerenih na podizanje razine kvalitete života osoba s invaliditetom, izgradnje kapaciteta javnih ustanova pružatelja usluga, osposobljavanja volontera, rehabilitacije i terapijskih intervencija do suradnje s lokalnim institucijama i aktivnosti usmjerene na podizanje kvalitete i kulture življenja.

Izravni korisnici projekta su opća populacija, djeca iz obitelji u sustavu socijalne skrbi i djeca s teškoćama u razvoju, a neizravni obitelji, obrazovne ustanove, roditelji i roditelji djece s teškoćama u razvoju.

Uključivanjem pasa pomagača motiviraju se djeca na aktivno sudjelovanje u terapijskim aktivnostima čime se direktno utječe na kvalitetu rada terapeuta i života djece bez teškoća u razvoju i sa teškoćama.

Bitno je naglasiti da je ova građanska akcija provedena zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah" u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva".

Sve o radu ove sjajne Udruge možete pronaći na njihovim stranicama Psi pomagači

02.12.2015. 12:54:00
Novi komentar
nužno
nužno