« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
novo stambeno naselje

Grad Zagreb ponovno se upušta u sumnjive građevinske pothvate

Grad je uložio deset milijuna kuna u produženje ulice koja vodi do nepostojećeg naselja koje će se možda jednom graditi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zagreb.hr)
Više o

Sopnica Jelkovec

,

stabeno naselje u zagrebu

,

Podbrežje

Projekt gradnje novog stambenog naselja u Podbrežju trebao bi biti nalik onome u Sponici-Jelkovcu, ali je upitno njegovo financiranje.

Naime, prema pisanju Jutarnjeg lista, Grad novi kompleks namjerava financirati od prodaje 600 gradskih stanova u Sopnici, koje za sad nitko ne želi kupiti.

Upravo je problem financiranja izazvao sukob između Zagrebačkog holdinga i Grada, jer iz Holdinga upozoravaju da cijeli projekt nije isplativ, dok je Grad ustrajan u tvrdnji da je neophodno izgraditi 2000 stanova u 11 zgrada.

Da apsurd bude veći, zagrebačke vlasti već su uložile deset milijuna kuna u produženje Vatikanske ulice i gradnju pristupnih prometnica u Novom Zagrebu koje bi trebale voditi do novog naselja.

Pročelnik Gradskog ureda za izgradnju grada Davor Jelavić, za Jutarnji je izjavio: "Ulice su osnovni preduvjet za dobivanje lokacijskih dozvola neophodnih za nastavak gradnje, a gradnja će sigurno početi kao što smo i predvidjeli."

Čak 600 stanova u Sopnici-Jelkovcu zjapi prazno. Prema informacijama iz Holdinga gotovo i ne stižu upiti za njihovu kupnju.

S druge strane, iz Holdinga poručuju: "Nema smisla graditi naselje jer ćemo time sami sebi konkurirati. Nismo još prodali ni stanove u Sopnici."

Novo naselje u Podbrežju prostiralo bi se na površini od dvadesetak hektara južno od Save. Planira se gradnja 11 zgrada od devet katova, jedna poslovna zgrada od 35 etaža, dva vrtića, jedna škola, bazen i sportska dvorana.

Cijelo je naselje zamišljeno kao pješačka zona, a cijena stanova ne bi trebala odudarati od cijene u Sopnica-Jelkovcu, gdje četvorni metar stana stoji 1200 eura.

16.09.2009. 11:16:25
Novi komentar
nužno
nužno