« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca

Grad koji prihvaća i voli raznolikost

Najveći grad Njemačke omiljena je destinacija nepopravljivih šopingholičara, ljubitelja kvalitetnog nočnog provoda i poklonika povijesnih znamenitosti

Fotografija vijesti
Više o

Berlin

Glavni i najveći grad Njemačke, Berlin se s pravom može nazvati svjetskom metropolom. Ima apsolutno sve što jednom gradu treba, a jedini problem s kojim ćete se susreti kada doputujete  bit će - što prvo pogledati i kamo otići? Muzeji (kojih ima više od 170), povijesna i moderna arhitektonska čuda, klubovi, kafići, trgovine... na svakom koraku otkrit ćete nešto novo, uzbudljivo i drukčije od svega  što ste dotad vidjeli. Nudimo vam kratki pregled mjesta u Berlinu koja definitivno morate posjetiti kako biste osjetili ‘posebnu energiju’ ovog grada o kojoj pričaju svi oni koji su barem jedanput prošetali njegovim ulicama.

SHOPPING

Kurfurstendam
Ulica idealna za sve kojima je primarni cilj prilikom posjeta nekom gradu  kupovati. U njoj se nalaze dućani poznatih, ali i manje poznatih dizajnera. Među ostalima, ovdje su se smjestili Adidas, Escada, Burberry, Prada, Dior, Cerruti, YSL, Versace, Valentino.

Kaufhaus des Westens
Riječ je o najvećoj europskoj robnoj kući, skraćenog naziva KaDeWe, u kojoj zaposlenici imaju takve plaće da vam naprosto dođe žao što niste ondje zaposleni kao prodavačica ili, recimo, slastičar. Ova impresivna robna kuća izgrađena je prije 90-ak godina, a danas je, osim po brojnim trgovinama s odjećom i obućom, najprepoznatljivija po dućanima s hranom u kojima su, logično, najtraženije nadaleko poznate njemačke kobasice.

Ostala mjesta
Ubrajate li se u kategoriju zagriženih šopingholičara, ne propustite posjetiti sljedeće robne kuće i trgovačke centre: Quartier 206, Galeries Lafayette, Arkaden, Potsdamer Platzu te Winterfeldplatz, tržnicu voća i povrća. Većina dućana u Berlinu otvorena je od 9 do 20 sati radnim danom i od 9 do 16  subotom.

ZNAMENITOSTI

Juedisches Museum (Židovski muzej)
Muzej čiji dizajn potpisuje Daniel Libeskind, inspiriran je Davidovom zvijezdom. Želite li saznati više o povijesti njemačkih Židova, ovo je mjesto na kojem ćete se najbolje educirati o toj temi.

Charlottenburg palača i muzej
Najstarija sačuvana pruska palača u kojoj se nalazi jedan od najvećih zooloških vrtova. Palača je sagrađena 1699. kao ljetna rezidencija za Sophie Charlotte, suprugu kralja Fredericka XI.

NOĆNI ŽIVOT

Kada bi postojao naziv partygrad, Berlin bi bio pobjednik ili bi se barem našao u najužoj konkurenciji da ga ponese. Glazba ovdje ima poseban značaj, a upravo njemački glavni grad najpoznatiji svjetski DJ-i svrstavaju u najdraže destinacije za nastupe i gostovanja. Među omiljena mjesta spadaju klubovi Mitte, Kit Kat, Weekend, Watergate, SO36, Noxz, Schwarz Sauer... Popis je dugačak, a kad  bi se išlo sve nabrajati, zauzelo bi popriličan prostor.

Berlinci i Berlinke poznati su po slobodnijem ponašanju, ponekad čak preslobodnom za naš mentalitet. Stoga se nemojte začuditi ako obilazeći klubove ‘zalutate’ u neki u kojem se muškarci nježno ljube i grle ili pak u klub u kojem se druže ljubitelji sado-mazo rekvizita. 

Top 31. Pogledajte Brandenburška vrata koja su izgrađena 1791. kao pobjednički slavoluk glavnoga pruskog grada.
2. Posjetite Potsdamer Platz, prekrasan trg na kojem se nalaze neki od najfinijih gradskih restorana i barova.
3. Prošetajte do Reichstaga koji je sagrađen krajem 19. st. i od tada je simbolom njemačke države.

Piše: Pripremila: Iva Novak
13.04.2008. 23:59:22
Novi komentar
nužno
nužno