« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
OSVRT

Gracilne forme jedara Mate CROate

Jedra su i velika, posve ispunjena vjetrom, visoka i uzdignuta, moćna i nezaustavljiva, pustolovna i neustrašiva, tvrda, elastična, trajna, raznobojna...

Jedra Mate CROate
Jedra Mate CROate (Miroslav Pelikan)
Više o

kiparstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mata CROata

,

Mate Turić

Mata CROata - Mate Turić, akademski kipar i suvremeni hrvatski likovni umjetnik stekao je znatan ugled svojim obimnim i složenim ciklusom jedara izvedenih u raznim vrstama kamena.

Jedra su i velika, posve ispunjena vjetrom, visoka i uzdignuta, moćna i nezaustavljiva, pustolovna i neustrašiva, tvrda, elastična, trajna, raznobojna, zajednički im je plov, neprestano kretanje, upijanje silne energije vjetra koji im udahnjuje život, dosezanje točaka koje određuju tajanstve i neopisive udaljenosti, pristizanje na obale o kojima se gotovo ništa i ne zna dok drugi govore kako one i ne postoje i da je sve uzalud.

Novi niz klasičnog motiva jedara Mate CROate ponešto se razlikuje od već realiziranih brojnih kamenih skulptura , ponajprije po svom karakteru.

Naime, pred nama je niz gracilnih, nježnih, izvijenih, tankih jedara, vrlo sličnih ženskom, senzibilnom duguljastom tijelu.

Doista, pred nama plove ženska jedra Mate CROate, osjetljiva ali izdržljiva, suptilna ali i odlučna u namjeri plova i dodira nepozna tla, fino modeliranih tijela, raznovrsnih nagiba prikrivena jarbola i jedara ispunjenih vjetrom.

Lijepa serija otmjenih, komornih skulptura, duboke starodrevne simbolike, koja nas potiče na razmišljanje kako je tijelo žene najčešći i često najpoželjniji motiv umjetnika, ovdje prikazano, izvedeno kao jedro, žensko jedro.

Mata CROata i dalje nastavlja svoje kontinuirano istraživanje i materijala i motiva, redovito izlažući i prezentirajući svoje mnogobrojne skulpture jedara ali i drugih motiva, nadograđujući svojim doživljajem mitsku priču o moru i ženi.

Svakako bi bilo preporučljivo i poželjno da Mata CROata - Mate Turić u najskorije vrijeme učini odabir skulptorskih djela iz cijeloga opusa i izloži ih u adekvatnom, reprezentativnom galerijskom prostoru uz tiskanje primjerna kataloga s kritičkim tekstovima.

Mate Turić autor je impresivnog opusa s brojnim motivima, izvedenih u domaćem i stranom kamenu, umjetnik istinske imaginacije i izrazita talenta.

Piše: Miroslav Pelikan
13.08.2018. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno