« Film
objavljeno prije 10 godina
FAK KRITIKA

Grace od Monaka spasio je redatelj

Kritičari i publika u Cannesu su ispljuvali film, no na kraju je redatelj Olivier Dahan spasio film i od njih i od Harveya Weinsteina

Biografska drama izazvala je kontroverze
Biografska drama izazvala je kontroverze (Arhiva)
Više o

film

,

filmska kritika

,

FAK

,

Grace od Monaka

Postoji malo spektakularnijih načina da se pruži publicitet nekom filmu od premijere kojom se otvara festival u Cannesu. A još je manje načina da taj publicitet postane negativan kada takva prigoda postane poznata po zviždanju od strane publike i gotovo jednodušnom pljuvanju od strane tamo okupljenih kritičara. 

Grace od Monaka, biografska drama posvećena holivudskoj glumici i monegaškoj knjeginji Grace Kelly, doživio je takvu zlu sudbinu, a k tome su još i prije same premijere počele kolati priče o otvorenom neprijateljstvu monegaške kraljevske obitelji prema svom prikazu, ali i sukobu francuskog režisera Oliviera Dahana s američkim producentom i distributerom Harveyem Weinsteinom oko toga treba li film kratiti ili premontirati.

Na kraju je, slično kao i u nedavnom sporu oko Snowpiercera, u borbi s inače u takvim stvarima bezobzirnim, ali u kupljenju nagrada izuzetno uspješnim, Weinsteinom pobjedu odnio režiser. Tako sada i hrvatska publika ima priliku vidjeti autentičnu autorsku verziju i zaključiti je li negativna reakcija u Cannesu posljedica jeftinog politikanstva i snoberaja, ili je možda Grace od Monaka tamo zasluženo prošla kroz "topli zec".

Više pročitajte na FAK portalu.

03.06.2014. 11:54:00
Novi komentar
nužno
nužno