« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
halo mavroviću?

Gospođa Obama zasadila organske gredice

Bijela kuća nije mogla niti sanjati da će postati farma

(Corbis)
Više o

organski uzgoj

,

Bijela kuća

,

Michelle Obama

,

vrt Bijela kuća

Prva američka dama Michelle Obama ugostila je u četvrtak osnovnoškolce s kojima je zasadila vrt, pa se za nekoliko tjedana u kuhinji Bijele kuće očekuju svježa puterica i špinat, javlja u petak Reuters. "Zar nije lijepo? Lakše je nego čupati korov", objašnjavala je gospođa Obama učenicima osnovne škole Bancroft.

U vrtu površine 102 četvorna metra na južnoj tratini Bijele kuće rast će začinsko bilje - origano, kadulja i ružmarin - te povrće, poput salate, mahuna, špinata i blitve, a bit će i malina i borovnica.

Michelle Obama nada da će ovim povrtnjakom, prvim nakon što je Eleanor Roosvelt zasadila "vrt pobjede" za vrijeme Drugog svjetskog rata, ohrabriti Amerikance da jedu više voća i povrća.

"Salatu bi mogli ubrati već sljedeći tjedan" kazao je pomoćnik glavnog kuhara Bijele kuće Sam Kass. "Na špinat će se morati čekati nekoliko tjedana", dodao je.

Objasnio je da će se korov čupati ručno, a umjesto pesticida štetočine će 'tamaniti' korisni kukci, poput bubamara i bogomoljki. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 11:32:54
Novi komentar
nužno
nužno