« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POČETAK KAMPANJE

Gordon Brown pokušava vratiti povjerenje u laburiste

Konzervativci su odmah komentirali premijerov početak predizborne kampanje rekavši kako će Britanci nakon 13 godina odbaciti laburiste

(Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

izbori

,

Gordon Brown

,

laburisti

Britanski premijer Gordon Brown obećao je u subotu da će ozdraviti uzdrmano britansko gospodarstvo i pozvao birače da obnove svoje povjerenje u vladajuću Laburstičku stranku kojoj se predviđa poraz na skorašnjim općim izborima.

Pokrećući kampanju koju je njegova stranka nazvala "Operacija uzvratni udarac", Brown se obratio vjernim glasačima laburista, opisujući oporbene konzervativce kao elitiste. "Ako ste, poput mene, iz britanske većinske srednje klase, ili iz običnih obitelji koje žele živjeti a ne samo preživljavati, onda je moja današnja poruka vama jednostavna: nas razmotrite još jednom, a njih dobro i pozorno pogledajte", rekao je Brown.

Konzervativci su odmah komentirali njegove riječi, priopćivši da će glasači odbaciti laburiste na temelju rezultata njihove 13-godišnje vlasti.

"Brown traži od Britanije da još jednom pogleda laburiste, a javnost ih gleda već 13 godina i zna da su neuspješni", rekao je George Osborn, za kojeg se očekuje da će u slučaju izborne pobjede konzervativaca biti ministar financija.

U govoru koji je u subotu prenosila televizija na njegov 59. rođendan Brown je rekao da su njegova ključna predizborna obećanja osiguranje gospodarskog oporavka, podrška novim industrijama i budućim radnim mjestima, zaštita osnovnih javnih usluga i zalaganje za većinu, a ne nekolicinu.

Laburisti su pobijedili na trima posljednjim izborima, pod vodstvom Brownova prethodnika Tonyja Blaira. Konzervativci, pod vodstvom mladog Davida Camerona, u velikoj su prednosti u ispitivanjima javnoga mnijenja.

Očekuje se da će izbori biti održani 6. svibnja. (hina/metro-portal)

20.02.2010. 20:43:05
Novi komentar
nužno
nužno