« Hi-tech
objavljeno prije 5 mjeseci i 3 dana
STVARNO?

Google prekinuo suradnju s Huaweijem

Huawei će i dalje imati pristup Android verzijama softvera koji su dostupni preko open source licence

Huawei u novim problemima
Huawei u novim problemima (Huawei)
Više o

Google

,

Huawei

,

prekid suradnje

Alphabet Inc., krovna tvrtka Googlea šokirala je odlukom o prekidu suradnje s Huaweijem. Huawei je temeljem te odluke odmah izgubio pristup za nadograđivanje softvera telefona koji podržavaju Android sustav.

Štoviše, sljedeća verzija Android pametnih telefona kineskog proizvođača također će izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google Play Store, Gmail i YouTube aplikacije 

Ipak, Huawei će i dalje imati pristup Android verzijama softvera koji su dostupni preko open source licence. Ipak, u Googleu i dalje raspravljaju o daljnjim koracima i mogućim zabranama prema azijskoj telekomunikacijskoj firmi.

Ova odluka došla je samo par dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump službeno stavio Huawei na crnu tržišnu listu, što će azijskoj tvrtki uvelike otežati suradnju s američkim gospodarstvenicima. Naime, Trump je ovaj tjedan proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu, iako se primarno ciljalo na Huawei.

Huawei je nedavno izjavio da je posljednjih nekoliko godina proveo pripremajući plan za slučaj nepredviđenih okolnosti razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da je blokiran od korištenja Androida. Neke od tih tehnologija već se koriste u proizvodima koji se prodaju u Kini, kažu u tvrtki.

U intervjuu Reutersu u ožujku, Eric Xu, predsjednik Huaweija, uputio je prkosnu poruku u očekivanju odmazda koju su poduzele američke tvrtke. "Bez obzira što se dogodi, Android zajednica nema nikakvo zakonsko pravo da blokira bilo koju tvrtku da pristupi svojoj open-source licenci", rekao je.

20.05.2019. 00:19:23
Novi komentar
nužno
nužno