« Hi-tech
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
DA?!

Google plaća francuskim medijima

Google je pristao u tri godine platiti 76 milijuna dolara skupini francuskih medija nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava

Francuzima stiže lova...
Francuzima stiže lova... (Arhiva)
Više o

Google

,

Francuska

,

mediji

Google se našao u problemu u Francuskoj gdje su ga mediji stjerali u kut, tako da je odlučio platiti 73 milijuna eura kako bi se izvukao.

Dva dokumenta uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Google spreman platiti 22 milijuna dolara godišnje skupini 121 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što će s njima pojedinačno potpisati sporazume.

Drugi dokument je nagodba po kojoj je Google pristao platiti 10 milijuna dolara istoj skupini medija u zamjenu za odustajanje od svih sadašnjih i budućih tužbi oko autorskog prava u roku od iduće tri godine, koliko traje dogovor.

Dogovor je postignut pošto je Francuska izglasala novi zakon o autorskom pravu, u sklopu šireg zakona Europske unije, o takozvanim susjednim pravima. 

Mjera primorava Google i druge velike internetske platforme da u pregovorima s medijima dogovore plaćanje sadržaja koje koriste za svoje informacijske usluge online, piše Reuters.

Dogovor su osudili drugi francuski mediji koji nisu dio dogovora, tvrdeći da je on tajan, nepravedan i da ne poštuje zakon. 

16.02.2021. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno