« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
BLAGOSLOV I PROKLETSTVO INTERNETA

Google nas je učinio glupima i lijenima

Zbog činjenice da nam je svaka informacija koju zatrebamo dostupna za svega nekoliko sekundi, postali smo lijeni u pamćenju i znamo manje informacija

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

internetska tražilica

Popularnost, dostupnost i sveobuhvatnost najpoznatije internetske tražilice na svijetu naštetila je našem pamćenju i promijenilo način na koji pamtimo informacije, tvrdi najnovija studija.

Zbog činjenice da nam je svaka informacija koju zatrebamo dostupna za svega nekoliko sekundi u bilo kojoj situaciji, naš mozak podsvjesno prestaje spremati onoliko puno podataka kako je to nekad činio, kada smo mnoge stvari morali pamtiti.

Istraživači su proučili ulogu Interneta u mijenjanju ljudskog pamćenja i došli do ovih zapanjujućih podataka. Studija je pokazala kako smo skloni zaboraviti stvari za koje znamo da lako možemo naći online, dok istovremeno pamtimo one za koje to nije slučaj. Isto tako, lakše pamtimo gdje na Internetu možemo pronaći neku informaciju od sadržaja same informacije.

Voditeljica studije provedene na Sveučilištu Columbia, Betsy Sparrow, rekla je kako je popularnost internetskih tražilica utjecala na promjenu načina na koji naš mozak pamti podatke.

„Naš mozak u pamćenju se oslanja na Internet na način sličan onome u kojem se oslanjamo na pamćenje prijatelja, člana obitelji ili kolege s posla", rekla je dr. Sparrow.

Profesorica je zaključila i kako smo postali bolji u pamćenju mjesta gdje pronaći neku informaciju online, nego što pamtimo samu informaciju.

Internet je postao primarni oblik onoga što psiholozi nazivaju transaktivnom memorijom - sjećanja koja su nam izvanjska, ali kojima znamo kada i kako pristupiti.

Prema profesorici Sparrow, više saznanja o načinu na koji radi naše pamćenje u svijetu internetskih tražilica ima ogroman potencijal za promjenu poučavanja i učenja u budućnosti.

„Svi oni koji će u budućnosti nešto učini postat će manje opterećeni suhoparnim činjenicama, a više će se fokusirati na razumijevanje suštine nekog problema" zaključuje profesorica.

17.07.2011. 09:46:00
Novi komentar
nužno
nužno