« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
TIPS 'N' TRICKS

5 trikova za brže pokretanje Windowsa

Vaši Windowsi trebaju 5 minuta pokretanja prije nego ih možete početi koristiti? Nema potrebe za formatiranjem ili kupnjom novog računala, donosimo nekoliko jednostavnih trikova

Fotografija vijesti
Više o

računalni virusi

,

kompjuteri

,

softver

Ukoliko niste jedni od onih sretnika koji svake godine mogu nabavljati novu bijesnu mašinu sa više memorije nego cijelo susjedstvo zajedno, s vremenom ćete primijetiti kako vašem silikonskom ljubimcu treba sve više i više vremena da se „boota", odnosno dođe u radno stanje nakon paljenja.

Na internetskih forumima ovo je poprilično kontroverzna tema, budući da postoje brojni mitovi o tome što treba napraviti da ubrzate svoj kompjuter, a mnogi programeri iskoristili su interes i skupo naplaćuju programe koji navodno sami optimiziraju operativni sustav.

Mi smo malo prekopali Internet i sakupili kolektivnu mudrost stanovnika virtualnog svijeta u ovih pet jednostavnih savjeta.

Očistite listu Startup programa. Malo je što efikasno kao brisanje nepotrebnih programa sa liste onih koji se pokreću pri svakom paljenju računala. Upišite „msconfig" u start listu vaših Windowsa 7 ili Viste (ili idite na "Run" ukoliko koristite Windows XP), odaberite tab „Startup" i otvoriti će vam se lista svih programa koji se pokreću pri podizanju vašeg operativnog sustava. Windowsi će vam reći i što svaki od programa radi, tako da možete maknuti sve one koje ne smatrate da vam nužno trebaju odmah pri podizanju. Odličan besplatan softver koji će vam ovo učiniti automatski je Soluto, kojeg možete preuzeti ovdje.

Isključite hardver koji ne koristite. Vaše računalo automatski pokreće brojne drivere pri pokretanju, a vjerojatno dosta njih više uopće ne trebate. Otvorite „Device Manager" (pretragom u Search baru ili nađite ikonu u Control Panelu) i pronađite sve što (više) ne koristite. Bluetooth kontroleri, modemi i virtualni Wi-Fi adapteri su najčešći sumnjivci. Kliknite na njih desnom tipkom i izaberite „Disable". Pripazite, ovo napravite sa stvarima koje doista ne koristite, kako vam se ne bi dogodilo da morate opet nešto instalirati.

Obavezno koristite antivirusni softver i stalno ga obnavljajte. Iako nam je teško zamisliti da je u današnje vrijeme moguće uspješno koristiti Internet, a pri tomu ne imati instaliran barem osnovi antivirusni softver, ponovit ćemo još jednom: instalirajte barem jedan od brojnih besplatnih programa koji vas štite od virusa, omogućite mu automatsku obnovu i redovito skenirajte svoje računalo. Ova je mjera preventivne naravi, zbog toga što neće direktno učiniti vaš sustav bržim, ali ukoliko imate nekakav maliciozni softver, budite sigurni da i to usporava vaš kompjuter.

Izbrišite nepotrebne fontove. Još od svojih najranijih verzija, Windowsi pri pokretanju učitavaju sve moguće fontove koji postoje u sustavu, što usporava vrijeme podizanja sustava. Iako su novije inačice u ovome malo bolje od onih starih, Windows 7 ipak učitava više od 200 različitih fontova, a broj se povećava ukoliko imate instaliran Office. Vrlo vjerojatno koristite tek nekolicinu fontova, stoga možete mirne duše isključiti one koji nisu aktivni. Otvorite folder „Fonts" i maknite kvačicu sa svih fontova koje ne trebate. Na kraju, kliknite tipku „Hide". Na ovaj način lako ih možete opet aktivirati ukoliko će vam trebati, ali Windowsi ih neće automatski učitavati pri podizanju.

Proširite RAM memoriju. Napravili ste sve gore navedeno i još uvijek niste zadovoljni brzinom, ali vaš vam budžet ne dopušta skuplje investicije u novi hardver? Uložite u proširenje RAM memorije, reći će vam svaki računalni stručnjak. RAM-i su bili i ostali najjeftiniji način da ubrzate svoje računalo, ali prije same kupnje, saznajte kakve RAM-e podržava vaša matična ploča, kako ne bi kupili nekompatibilne pločice. Ovu će vam informaciju znati dati u svakoj trgovini elektroničke opreme, ukoliko im kažete koju matičnu ploču imate (što jednostavno možete provjeriti u Device Manageru, kliknite ovdje za detalje)

17.07.2011. 15:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Neva
    17.07.2011. 16:25
    Silikonskom ljubimcu?! Ne znam odakle ste maznuli ovaj članak, ali silicone i sillicon nije isto. Mislim da se radi o siliciju, a ne o silikonu.
    Dao vam Bog silikonske laptope, kad tako traljavo obavljate posao.
  2. avatar
    tk...
    17.07.2011. 17:25
    Opa, lifehacker se prati :)
    Silikonska dolina xdxddxd
    6. Svakih pola godine/ godinu pustiti nekoga tko zna da vam usisa prasinu i pocisti hladnjak procesora ;) za bolji rad opcenito.
    7. Pogasiti sve testove u biosu, postaviti hdd sa sustavom na prvo boot mjesto, ukljuciti quick boot.
    Ima toga još dosta, upola ste listu skratili.
    http://lifehacker.com/5821865/top-10-ways-to-speed-up-windows-boot-time
Novi komentar
nužno
nužno