« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
IZ DUBOKOG SVEMIRA

Google Earth pronašao nepoznati meteorski krater

Znanstvenici su otkrili novi meteorski krater koji bi mogao pomoći u pripremi za buduće udare

Krater Kamil
Krater Kamil (Google Earth)
Više o

Google Earth

,

meteori

,

Rock'n'roll

,

smrtni grijeh

Kreter Kamil dubok je 16, a širok 45 metara, te se nalazi duboko u egipatskoj pustinji. Krater nije bio poznat dok nije otkriven pomoću Google Eartha. Uzrokovala ga je masa od 10 tona željeza koja se kretala brzinom od 12,000 km/h, a jedan je od najbolje očuvanih kratera dosad pronađenih.

Udar je stvorio vatrenu loptu koja se vidjela i s udaljenosti veće od 1000 km, a znanstvenici vjeruju da je krater relativno mlad, nastao prije nekoliko tisuća godina. To znači da su događaj vjerojatno vidjeli i prvi ljudi.

>> Otkriven najveći krater na Zemlji

Krater je prvi opazio talijanski mineralog Vincenzo De Michele u graničnoj regiji Egipta, Sudana i Libije 2008. On je naime, tražio prirodne resurse kada je primijetio nesvakidašnju pojavu na ekranu svog kompjutora. No, prva ekspedicija organizirana je tek u veljači ove godine.

Dr. Detlef Koschny koji je sudjelovao u ekspediciji objašnjava: ˝Ovo je primjer kako metalni meteori često ne eksplodiraju u zraku već kada udare u zemlju. Još uvijek analiziramo geokronologiju kratera, no sigurno je mlađi od 10,000 godina, a starost mu se procjenjuje na par tisuća godina.˝

Iz Europske svemirske agencije dodaju: ˝Podaci sakupljeni tijekom ekspedicije vrlo su korisni ESA-inom programu procjene rizika svemirskih tijela u putanjama oko Zemlje.˝  

27.09.2010. 12:50:00
Novi komentar
nužno
nužno