« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
PRŠTAVO DUHOVITE I BOLNE

Gogoljeve Mrtve duše premijerno odigrane u Kerempuhu

U predstavi glume Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Antun Tudić, Željko Koenigsknecht, Tarik Filipović, Mia Begović i drugi

Fotografija vijesti
Više o

Tarik Filipović

,

Nikolaj Vasiljevič Gogolj

,

Hrvoje Kečkeš

,

Mrtve duše

,

Mia Begović

Gogoljevo remek-djelo "Mrtve duše" u režiji Dražena Ferenčine večeras je premijerno prikazano u Satiričkome kazalištu "Kerempuh". Dramaturg je Dubravko Mihanović, prevoditelj Zlatko Crnković, scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja Marita Ćopo, a glazbu je skladao Mate Matišić, javlja Hina.

U predstavi glume Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Antun Tudić, Edo Vujić, Željko Koenigsknecht, Tarik Filipović, Mario Mirković, Nina Erak-Svrtan, Elizabeta Kukić, Mia Begović, Vlatko Dulić i drugi.

Gogoljeve "Mrtve duše" u seciranju i beskompromisnom ismijavanju društvenih devijacija i ljudskih slabosti bliske su iskonskoj ideji satiričnoga i, zahvaljujući njemu, naposljetku smo ugledali 'pokrajinsko plemstvo' kako izlazi iz svojih dvoraca i kuća bez maski, bez uljepšavanja, vječito pijano i proždrljivo: robovi vlasti bez vrlina, tirani svojih kmetova bez sažaljenja što sišu život i krv narodu, navodi se u programskoj knjižici predstave.

Aktualno i posve živo, iz pera ciničnoga majstora groteske s nevjerojatnim osjećajem za detalj, to remek-djelo svjetske književnosti možda se bavi nekim dalekim krajevima, u neko daleko doba, no zapravo prikazuje nas same u vremenu koje živimo i njegovim niskostima koje dobro poznajemo. Jer mane ne pripadaju naciji, mentalitetu ili povijesti, osim ako smo skloni predrasudama; one su svačije i ima ih (od)uvijek, poručuje Gogolj.

Prštavo duhovite i bolne u svojoj istinoljubivosti, "Mrtve duše" su zato, kako je jedanput zapisano o njima, "tvorevina što neumoljivo skida koprenu sa stvarnosti".

21.10.2011. 22:32:56
Novi komentar
nužno
nužno