« Život
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
zdrav život

Godina prirodnih vlakana

U ovoj godini FAO planira promicati sva prirodna vlakna poput angore, vune, lana i konoplje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

prirodna vlakna

,

FAO godina

,

lan

,

pamuk

,

kašmir

,

angora

,

vuna

UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO uvela je Međunarodnu godinu prirodnih vlakana, poput pamuka, lana, vune, kašmira, podsjetivši da njihova proizvodnja poljoprivrednicima na planetu donosi 40 milijarda eura na godinu.

"FAO kani promicati svojstva pamuka, lana, sisal-konoplje, vune, alpake, angore, devine dlake i kašmira", po priopćenju te organizacije sa sjedištem u Rimu.

"Svake se godine proizvede 30 milijuna tona prirodnih vlakana od životinja i biljaka na planetu (alpaka iz Anda, pamuk, vuna, konoplja, svila iz Kine, pamuk iz Egipta)", podsjeća FAO i dodaje da je najzastupljenija kultura pamuk s 25 milijuna tona na godinu.

Glavni je cilj Međunarodne godine prirodnih vlakana potaknuti poljoprivrednike na proizvodnju kao na izvor prihoda, kao i potrošače, naglasila je UN-ova agencija.

Tijekom godine će u brojnim zemljama biti održane konferencije, izložbe, modne revije i druga događanja, posebice u tijeku Međunarodnog susreta na vrhu mohera u Južnoafričkoj Republici i Festivala kreativnog vlakna na Novom Zelandu, dodaje FAO.

Organizacija "računa na darežljivost privatnih partnera i na svoje članove u financiranju raznih predviđenih aktivnosti".

Godine 2008. FAO je organizirao Međunarodnu godinu krumpira. (hina/metro-portal)

23.01.2009. 10:08:01
Novi komentar
nužno
nužno