« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci

Globalno zatopljenje nije krivo za učestalost uragana

Znanstvenik Knutson tvrdi da visoke temperature smanjuju oluje

Porast broja uragana zadnjih godina neki povezuju s prirodnim višedesetljetnim ciklusom
Porast broja uragana zadnjih godina neki povezuju s prirodnim višedesetljetnim ciklusom (AFP)
Više o

globalno zatopljenje

,

Tom Knutson

,

uragani

Istaknuti američki znanstvenik Tom Knutson je u svojoj studiji došao do zaključka da globalno zatopljenje nije odgovorno za učestalost uragana na Atlantiku, te čak procjenjuje da će više temperature dovesti do smanjenja broja uragana.

Knutson, meteorolog iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu iz Princetona, N.J, u svojim je ranijim znanstvenim radovima iznosio bojazan da bi klimatske promjene mogle povećati učestalost oluja.

Međutim, u svojoj novoj studiji, koju je u nedjelju objavio časopis Nature Geoscience, Knutson predviđa da bi krajem stoljeća broj uragana na Atlantiku mogao pasti za 18 posto.

Od uragana Katrina koji je 2005. pogodio Sjedinjene Države, uragani su često smatrani simbolom globalnog zagrijavanja i mnogi su stručnjaci za klimu zaključili da je porast broja uragana zadnjih godina povezan s globalnim zatopljenjem i rastom temperatura voda.

FormiranjeSezona uragana na Atlantiku počinje 1. lipnja a godišnje se formira oko 10 oluja koje dobiju ime. Šest od njih prerastu u uragane, a dvije postanu veliki uragani. Nasuprot njima, skupina stručnjaka koja je proučavala uragane, bila je skeptičnija i ustvrdila je da uragani nemaju veze s globalnim zagrijavanjem. Ta je skupina porast broja uragana zadnjih godina povezala s prirodnim višedesetljetnim ciklusom.

Knutson, koji je svoju novu studiju temeljio na kompjutorskom modelu, predvidio je da će broj uragana na Atlantiku pasti za 18 posto do kraja stoljeća.

Broj najvećih oluja, s vjetrovima jačim od 110 km na sat, oslabjet će u učestalosti za 8 posto. Tropske oluje, s vjetrovima od 62 do 117 km na sat, smanjit će se za 27 posto. Knutsonova studija ne donosi samo dobre vijesti. Njegov kompjutorski model predviđa da će uragani biti vlažniji i razorniji.

Međutim, javile su se i kritike i pohvale na novu studiju. Tako Kerry Emanuel, ekspert za uragane, koji je inače pun hvale za Knutsona kao znanstvenika, smatra da kompjutorski model ima brojne slabosti i ‘ne može nikako vjerodostojno replicirati oluje’. (HINA) 

20.05.2008. 00:08:17
Novi komentar
nužno
nužno