« Glazba
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
NAJAVE

Glazba glasnija od potresa - koncert u HGZ-u

U ponedjeljak 22. ožujka u 6:24 glazbenici će nastupiti u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda na koncertu simboličnog naziva Glazba glasnija od potresa.

Glazba glasnija od potresa
Glazba glasnija od potresa (Arhiva)
Više o

koncert

,

22. ožujka

,

HGZ

,

6.24

Jedinstveni glazbeni događaj na godišnjicu potresa koji je zadesio Zagreb okuplja vrsne umjetnike koji svojim ranojutarnjim nastupom žele podsjetiti na taj strašan događaj, ali i poslati poruku nade i optimizma. Premda i sami u nezavidnoj situaciji izazvanoj pandemijom, glazbenici ovim koncertom daju podršku HGZ-u i svim kulturnim institucijama koje su pretrpjele štetu u potresu i koje ustraju u svom radu unatoč teškim vremenima. Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije te na Hrvatskom radiju.

Od klasike do jazza, rocka i zabavne glazbe

Gundulićeva 6 je adresa na kojoj su stasale generacije umjetnika klasične glazbe i njima su dvorane HGZ-a i danas među najomiljenijim, a ovaj puta im se na pozornici pridružuju i vrhunski izvođači jazza, rocka i zabavne glazbe. Svojim muziciranjem oni će nastojati nadglasati zvuk potresa koji i dalje odzvanja u ušima svima koji su ga doživjeli.

Koncert će otvoriti Matej Meštrović klavirskom kompozicijom HGZ Potresno koju je skladao duboko potresen prizorima ranjenog HGZ-a na fotografijama Zvonimira Ferine. Giratisti Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić izvest će skladbu Ivana Pešuta Take it easy, a jazz pjevačica Lela Kaplowitz izvest će vlastitu skladbu Imamo sve uz klavirsku pratnju Joea Kaplowitza. Gitarist Ante Gelo nastupit će sa skladbom Zdenka Runjića Nocturno, a potom zajedno s Bornom Šercarom i Zvonimirom Šestakom izvesti Czardas Vittoria Montia. Sopranistica Valentina Fijačko Kobić pjevat će uz klavirsku pratnju Maria Čopora skladbu Ave Maria Michala Lorenca, a violončlistica Monika Leskovar uz pratnju Zagrebačkih solista svirati će Elegiju Rudolfa Matza. Zagrebački solisti zaokružit će ovaj vrhunski glazbeni doživljaj izvedbom Simfonije u G-duru, br. 88, IV. Finale, Allegro con spirito Josepha Haydna.

Posveta plemenitim ljudima

Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, ta prekrasna, 145 godina stara „kuća u kojoj stanuje glazba" preživjela je već jedan potres davne 1880. godine, a u prošlogodišnjoj katastrofi pretrpjela je doista velika oštećenja. Hitna sanacija je obavljena u rekordnom roku zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u donatorskoj kampanji.

„Ovim koncertom Hrvatski glazbeni zavod želi zahvaliti svim donatorima koji su omogućili da među prvima u gradu napravimo hitnu sanaciju i osposobimo naše dvorane za koncertnu djelatnost. No ne samo našim donatorima, koncert je posveta svim plemenitim ljudima koji su otvorili svoja srca nakon zagrebačkog potresa i nakon razornih potresa u Banovini." - kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Donatorska kampanja za obnovu zgrade i opstanak jedne od najstarijih hrvatskih udruga građana i dalje traje, a sve detalje potražite na: https://www.hgz.hr/donacije/

17.03.2021. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno