« Život
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
MA DA?

Glasovne poruke pozitivno utječu na ljude

Glasovnu poruku mogu snimiti bezbroj puta, preslušati je prije nego što pošalju i izbrisati ako nisu zadovoljni sadržajem ili svojim tonom

Sve se češće šalju glasovne poruke
Sve se češće šalju glasovne poruke (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

komunikacija

,

glasovne poruke

Glasovne poruke su, vjerovali ili ne, sjajna stvar za vaše zdravlje - a sve je krenulo kad se ljudi tijekom pandemije nisu mogli viđati uživo i slali glasovne poruke umjesto SMS-ova ili WhatsAppa.

Za svoju popularnost mogu zahvaliti i milenijalcima kojima je to još jednostavniji način komuniciranja od poziva i tekstualne poruke, glavni razlog je strah i anksioznost koju mladi danas osjećaju kada trebaju obaviti poziv, tvrde psiholozi.

Postavlja se pitanje kako im onda nije neugodno slati glasovne poruke. Stvar je u kontroli koju imaju.

Glasovnu poruku mogu snimiti bezbroj puta, preslušati je prije nego što pošalju i izbrisati ako nisu zadovoljni sadržajem ili svojim tonom.

Osim onog tko šalje, i onaj tko prima poruku ima kontrolu nad time kada će preslušati poruku i kada će odgovoriti - može dobro razmisliti o tome što će reći.

Putem telefonskog poziva sve ovo je nemoguće kontrolirati. Osim toga, jasno se čuje ton i način komuniciranja, pa nema nesporazuma oko toga što je neko htio reći, prenosi Metro.

Dok mnogi obožavaju ovaj oblik interpersonalne komunikacije, ima i onih koji ga ne podnose. Psihologe je pomalo začudila i teorija kojom se mnogi vode - vole slati glasovne poruke, ali ih ne vole primati jer jednostavno ne žele nekog slušati minutu ili dvije, naročito kada upotrebljavaju poštapalice poput "ovaj", "kako se zove", "kako da kažem"...

>> Glasovna komunikacija s tehnologijom ponovo se vraća u modu >>

Osim toga, neki smatraju i da je sebično i egocentrično pričati u mikrofon nekoliko minuta o sebi i očekivati da netko to sluša. Važno je da postoji neka granica, ne možemo slati ljudima bezbroj ovakvih poruka.

U istraživanju su se našli i onih koji smatraju da slanjem glasovne poruke pokazuju empatiju prema prijateljima i da imaju mogućnost umiriti nekog, pružiti podršku i pokazatiu bolje razumijevanje nego što je to moguće tekstualnom porukom.

Mnogi smatraju i da su glasovne poruke olakšale doba pandemije i razdvojenosti jer je bilo lakše čuti glas bliskih osoba kada već nije postojala mogućnost viđanja. I zaista je tako, tvrde stručnjaci. Ovaj način komunikacije nas zbližava, povezuje i budi u nama razne pozitivne emocije.

17.05.2021. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno