« Život
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Glasna glazba u kafićima potiče ljude da piju brže i više

Fotografija vijesti
Više o

alkohol

,

glasna glazba

,

Alcoholism: Clinical and Experimental Research

,

Bretagne-Sud

Gosti kafića u kojima svira glasna glazba, piju brže i većim gutljajima, ustvrdili su francuski znanstvenici.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u petak u stručnom časopisu "Alcoholism: Clinical and Experimental Research" pokazalo je da pojačavanje glazbe potiče goste kafića da ispiju, primjerice čašu piva oko tri minute brže nego kad je glazba tiša.

Da bi dokazali učinak glasnije glazbe na brže ispijanje alkoholnih pića, skupina francuskih znanstvenika provela je tri subotnje večeri u dvama barovima, promatrajući ponašanje oko 40 muškaraca u dobi od 18 do 25 godina, koji su ispijali pivo.

Uz pomoć vlasnika dvaju barova, francuski znanstvenici Sveučilišta Bretagne-Sud u Francuskoj, predvođeni Nicolasom Gueguenom, proveli su svoje istraživanje. Glazba se povremeno pojačavala ili stišavala, a znanstvenici su pratili ponašanje prisutnih 'pivopija', koji nisu znali da sudjeluju u znanstvenom istraživanju. Znanstvenici su za to vrijeme bilježili koliko su i kojom brzinom muškarci ispijali svoje pivo.

Zaključili su da je glasnija glazba utjecala na to da se ispija veća količina piva, većim gutljajima. Umjesto uobičajene dvije i pol čaše, popila se jedna više, tj. tri i pol čaše piva, izvijestio je Gueguen, a vrijeme potrebno za ispijanje, umjesto 14.51 min, iznosilo je 11.45 minuta. Znanstvenici su objasnili kako treba uzeti u obzir da je njihovo istraživanje limitirano, s obzirom na to da je u eksperimentu sudjelovao mali broj osoba, a i ne može se primijeniti na sve barove.

Ne znaju objasniti zbog čega glasna glazba utječe na povećano konzumiranje alkohola, no jedna od njihovih pretpostavki je da uslijed smanjene mogućnosti za konverzaciju, ljudi više piju, a manje razgovaraju. (HINA)

19.07.2008. 00:14:50
Novi komentar
nužno
nužno