« Kultura
objavljeno prije 14 godina
JACK FREAK PICTURES

Gilbert i George razvili Union Jack u MSU

POGLEDAJTE VIDEO - Gilbert i George prije otvorenja velike i važne izložbe govore o svojoj umjetnosti

Gilbert i George MSU
Gilbert i George MSU (Wikipedia/Infopunkt)
Više o

Muzej suvremene umjetnosti

,

MSU

,

snježana pintarić

,

Reform

Prije večerašnjeg otvorenja izložbe Jack Freak Pictures dvojice uglednih i utjecajnih britanskih umjetnika Gilberta i Georga u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), ravnateljica muzeja Snježana Pintarić je naglasila da se radi o „upečatljivim fantastičnim radovima", za koje se nada da će privući pozornost brojne publike, ne samo iz Zagreba nego i iz regije.

Pintarić je dodala da će do 12. rujna u MSU biti izloženo 59 slikarskih radova slavnog umjetničkog dvojca, što je najveći međunarodni umjetnički ciklus koji će biti predstavljen u Hrvatskoj.

Naglasila je da se ne radi o retrospektivi njihovih radova koja je izložena 2007. godine u londonskoj galeriji Tate Modern, nego o potpuno novom ciklusu slika, kojega su dopunili s nekim ranijim radovima. Inače, novi ciklus dvojice umjetnika ima približno 200 slika.

Glavni slikovni element izložbe je britanska zastava, Union Jack Flag, a Gilbert i George se bave univerzalnim temama, kao što su smrt, nacionalost, seks, život, nada, novac, rasa i slično. Kao i obično, ne daju odgovore, nego pobuđuju pitanja.

Gilbert i George, koji već 40 godina žive i rade zajedno u istočnom Londonu, ustanovili su i zakladu namijenjenu svima koje zanima njihova umjetnost, ali i odgovorna umjetnost uopće. Na provokativno novinarsko pitanje, što će se dogodili s parom ako jedan od njih umre, odgovorili su da će vjerojatno umrijeti zajedno. (Infopunkt/metro-portal)

10.06.2010. 14:03:59
Novi komentar
nužno
nužno