« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
MONUMENTALNI SPEKTAKL

Gilbert & George u Muzeju suvremene umjetnosti u svibnju 2010.

Smrt, nada, strah, vjera, seks i novac bit će teme izložbe, moguće njihove zadnje, kojima poznati dvojac želi odmah zavesti posjetioce

(Getty Images)
Više o

izložba

,

Muzej suvremene umjetnosti

,

Gilbert&George

Slavni britanski umjetnički dvojac Gilbert & George danas je najavio svoj izložbeni projekt koji će biti otvoren u svibnju 2010. u novoj zgradi Muzeja suvremene umjetnosti, što će ujedno biti prva velika međunarodna izložba u tom prostoru.

Gilbert i George na današnjoj konferenciji za novinare rekli su da će izložba sadržavati jednu veliku fotografiju, manje slike, radove s nedavno završene izložbe u Tate Modern u Londonu, te veliki triptih pod nazivom "M.M." , što je rimska brojka za 2000. Ta slika sadrži prošlost, sadašnjost i budućnost, kazali su napomenuvši da će se izložba baviti temama poput smrti, nade, straha, vjere, seksa, novca i dr.

Vizualni učinak je važan, kažu britanski umjetnici dodajući da na izložbi žele stvoriti atmosferu koja će odmah zavesti gledatelje, a ne ih odbiti od izložbe.

Rani i najpopularniji radovi bit će predstavljeni filmom, tako da će publika dobiti uvid u rad tog dvojca koji 40 godina zajedno živi i stvara te utječe na umjetnike u svijetu.

Umjetnost mora biti dostupna svima, ne smije biti namjerno nerazumljiva, poručuju Gilbert i George i ističu da će im zagrebačka izložba biti značajna jer bi mogla biti i zadnja u njihovu životu.Kao temeljiti umjetnici i profesionalci Gilbert & Gerorge u Zagreb su došli snimiti prostor gdje će biti postavljena izložba jer se svaka njihova izložba prilagođava prostoru, kazala je Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a. Njihove umjetničke akcije i djela, monumentalna po svome formatu, nalaze se u zbirkama najznačajnijih svjetskih muzeja i galerija.Specifičnom ikonografijom, koja redovito sadrži i njihove likove, dvojica umjetnika artikuliraju goruća egzistencijalna pitanja apostrofirajući društvene kontekste koji ih stvaraju.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević ocijenila je tu izložbu jednom od najznačajnijih u MSU, u novoj zgradi koja će "utjecati na podizanje razine kulturne svijesti i kulturnog interesa". (hina/metro-portal)

13.10.2009. 16:26:19
Novi komentar
nužno
nužno