« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
DUGOVI DO NEBA

General Motors na korak do stečaja

GM duguje vlasnicima obveznica milijardu dolara za kamate do 1. lipnja, a objavio je da ne raspolaže tim novcem.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

General Motors

,

stečaj

,

dugovanja

,

autoindustrija

Posrnuli američki automobilski div General Motors (GM) objavio je u srijedu da nije uspio osigurati većinsku potporu vlasnika njegovih obveznica za ponudu zamjene obveznica za dionice tvrtke, što praktično znači da će morati zatražiti zaštićeni stečaj u idućih pet dana.

Vlasnici korporacijskih obveznica GM-a nisu bili zadovoljni ponuđenim vlasničkim udjelom od 10 posto tvrtke, dok bi američkoj vladi pripalo 70 posto, a mirovinskim i zdravstvenim fondovima sindikata 20 posto, izvješćuju američki poslovni mediji.

Vlasnici obveznica imaju 27 milijarda dolara duga GM-a i bilo je potrebno da se 90 posto njih složi sa zamjenom za 10 posto dionica, a GM je objavio da je ponudu prihvatio znatno manji broj nego je potrebno.

GM duguje vlasnicima obveznica milijardu dolara za kamate do 1. lipnja, a objavio je da ne raspolaže tim novcem. Najveći proizvođač automobila u SAD-u također je suočen s krajnjim rokom, 1. lipnja, da osigura ustupke svojih sindikata, vjerovnika i drugih strana ili će ga na stečaj prisiliti ministarstvo financija, koje financira njegovo poslovanje izravnom saveznom pomoći.

"Upravni odobor GM-a sastat će se kako bi razmotrio iduće korake nakon isteka ponude za zamjenu", priopćila je tvrtka.

Drugi znak da bi se stečaj mogao otvoriti već u petak jest ovotjedno pomicanje isplata zaposlenicima GM-a. Zapaslenici koji su plaćeni po satu, iz sindikata UAW, bit će isplaćeni u srijedu, a zaposlenici na plaći u četvrtak, rekao je glasnogovornik GM-a Chris Lee. Obje kategorije zaposlenih obično se plaća u petak.

GM je već objavio da će isplatiti oko dvije milijarde dolara duga dobavljačima u četvrtak, umjesto zakazana datuma isplate 2. lipnja. Ako tvrtka podnese stečajni zahtjev, potrebno joj je odobrenje suda za isplate zaposlenicima ili dobavljačima.

Glasnogovornik Lee je kazao kako prijevremene isplate ne treba uzeti kao naznaku da će GM u petak podnijeti zahtjev za zaštićenim stečajem.

Po neimenovanim izvorima, koje citira CNNMoney, vjeruje se da je ministarstvo financija ponudilo 225 dionica GM-a za svakih 1000 dolara u obveznicama, što bi, po cijeni dionice na Wall Stretu u četvrtak, na zatvaranju trgovanja, vrijedilo 324 dolara.

Međutim, prepostavlja se da bi nakon stečaja i reorganizacije ta dionica vrijedila znatno manje i većina vlasnika obveznica odlučila je tražiti namiru duga u stečajnom postupku, kao i u slučaju Cryslera. (hina/metro-portal)

27.05.2009. 21:30:13
Novi komentar
nužno
nužno