« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
ZNATE LI?

Gdje su u svijetu legalizirani istospolni brakovi?

Nekoliko zemalja Zapadne Europe dopušta i zajedničko posvajanje istospolnim parovima bilo u okviru braka ili partnerstva

Gdje to niste partneri već bračni drugovi?
Gdje to niste partneri već bračni drugovi? (Arhiva)
Više o

istospolni brak

,

legalizacija

Nizozemska je u travnju 2001. bila prva zemlja na svijetu koja je legalizirala homoseksualni brak. Uslijedilo je još 12 europskih zemalja: Belgija, Španjolska, Norveška, Švedska, Portugal, Island, Danska, Francuska, Velika Britanija (osim Sjeverne Irske), Luksemburg, Irska (nakon referenduma) i Finska.

Homoseksualno registrirano civilno partnerstvo prvi put je odobreno u Danskoj 1989., potom u Njemačkoj (2001.), Mađarskoj, Češkoj, Austriji, Hrvatskoj, Grčkoj, Cipru, Malti i Švicarskoj. Italija, zadnja velika zemlja Zapadne Europe koja nije odobravala nikakav status istospolnim parovima, uvela je takvo partnerstvo u srpnju 2016.

Glede većine zemalja istočne Europe (Litva, Latvija, Poljska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska), one ne dopuštaju ni partnerstva ni brakove. Estonija je postala u listopadu 2014. prva bivša sovjetska republika koja je odobrila civilno partnerstvo homoseksualcima. Slovenci koji priznaju partnerstvo, odbacili su 2015. na referendumu zakon koji bi odobrio gay brak.

Nekoliko zemalja Zapadne Europe dopušta i zajedničko posvajanje istospolnim parovima bilo u okviru braka ili partnerstva: Nizozemska (već 2001.), Danska, Švedska, Španjolska, Belgija, Francuska, Velika Britanija. Druge, poput Finske, Njemačke i Slovenije dopuštaju homoseksualcima posvajanje jedino djece njihova partnera.

Kanada je legalizirala homoseksualni brak već u lipnju 2005. Dopuštena su i posvajanja. U SAD-u je trebalo čekati lipanj 2015. da Vrhovni sud legalizira homoseksualni brak u cijeloj zemlji dok ga je zabranjivalo još 14 od 50 saveznih država. Zadnja savezna država koja je dopustila posvajanje učinila je to 2016. 

U Latinskoj Americi četiri zemlje dopuštaju takav brak: Argentina, Urugvaj, Brazil, Kolumbija. Dopuštaju i posvajanja.

U Africi, kontinentu gdje tridesetak zemalja zabranjuje homoseksualnost, Južnoafrička Republika je preteča: homoseksualni brak i posvajanje je ozakonjeno 2006. Na Bliskom istoku, u Izraelu homoseksualni brak nije dopušten ali je priznat ako je sklopljen u inozemstvu.

U Australiji istospolni parovi mogu sklopiti partnerstvo u većini država, ali se ne priznaje na saveznoj razini. Posvajanja su legalna. Novi Zeland legalizirao je homoseksualni brak 2013., kao i posvajanja. Partnerstvo je postojalo od 2005.

02.07.2017. 10:33:00
Novi komentar
nužno
nužno