« Putovanja
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
BOOKING

Gdje će se putovati sljedeće godine?

Booking.com otkriva predviđanja za putovanja za sljedeću godinu: putnici žele pobjeći od stvarnosti i doživjeti više toga u 2023

A gdje biste putovali?
A gdje biste putovali? (Arhiva)
Više o

putovanja

,

Booking.com

Putovanja su se trijumfalno vratila 2022. godine, ali prema Booking.com-ovim predviđanjima za 2023. tu će godinu obilježiti ponovno osmišljavanje putovanja uslijed globalnog kaosa. Budući da putnici pokušavaju pronaći ravnotežu u svijetu prepunom kontradikcija, kako sektor putovanja najbolje može odgovoriti na to?

U vrijeme općih nemira, gdje rat, rastuća društvena i kulturalna polarizacija, inflacija i zabrinutost oko klimatskih promjena nastavljaju radikalno mijenjati svijet, ljudi se nalaze suočeni s različitim pitanjima koja trebaju riješiti - s jedne strane žele učiniti ono što im je važno, a s druge se strane trebaju nositi s obavezama svakodnevnog života.

Putovanja i dalje ostaju visoko na dnevnom redu uz 72% putnika iz Hrvatske koji su optimističniji u pogledu svojih aktivnosti u 2023. u odnosu na 2022. i 72% onih koji navode da se isplati čekati na putovanja unatoč globalnoj nestabilnosti. 

Gledajući optimistično na putovanja u 2023. godini, Booking.com proveo je opsežno istraživanje među više od 24.000 putnika iz 32 zemlje i teritorija1 te ih kombinirao s vlastitim podacima i stručnim uvidima koje je stekao kao lider u svijetu digitalnih putovanja i otkrio nova predviđanja za putovanja.

U 2023. putnici koji putuju iz razonode pokušat će pobjeći od stvarnosti tako što će tražiti iskustva u kojima će doživjeti kulturalni šok. I sve to uz pametno upravljanje budžetom.

Lokalni izleti vjerojatno će postati popularniji jer putnici traže odmore koji će im omogućiti da iskuse autentičnost u odredištima s kulturama koje se razlikuje od njihove. Zapravo, 73% putnika iz Hrvatske traži iskustva tijekom kojih će izaći izvan svoje zone komfora i na kojima će istražiti vlastite granice. Isto tako, 49% njih želi doživjeti radikalni kulturni šok u 2023., bilo da se radi o potpuno drugačijim kulturnim iskustvima i jezicima (45%) ili istraživanju manjih gradova sa skrivenim draguljima koji još nisu toliko popularni (41%). U tom smislu pružatelji iz branše, od pružatelja smještajnih objekata do pružatelja atrakcija, mogu se osloniti na karakteristike koje ih čine jedinstvenima kako bi predstavili svoju doista zadivljujuću kulturnu ponudu - od tradicije i kuhinje do uzbudljivih pustolovina.

Putovanja izvan grada vjerojatno će postati češća jer stanovnici gradova traže jednostavnost koja je u suprotnosti s njihovim svakodnevnim životom. Od rustikalnih seoskih smještaja do udaljenih opcija, objekti koji mogu zadovoljiti te želje za putovanjima trebali bi razmisliti o tome kako da pokažu ono što nude i privuku 39% putnika iz Hrvatske koji žele doživjeti osjećaj jednostavnosti na svojim putovanjima ili 61% onih koji traže odmor tijekom kojeg će se "skinuti s mreže" i pobjeći od stvarnosti. Osim toga, 60% njih čak želi iskoristiti putovanje kao priliku da nauče vještine preživljavanja.

Unatoč bogatstvu iskustava i kulture, putnici će usred globalne gospodarske neizvjesnosti ponovno preispitivati svoju potrošnju, što će potaknuti potrebu za promišljenim pristupom strategiji određivanja cijena za tu godinu. Pa tako 67% putnika iz Hrvatske planira smanjiti svoj budžet i iskoristiti prednosti ponuda, savjeta i pametno tempiranih putovanja. Dok će 47% putnika iz Hrvatske prioritizirati vrijednost za novac tako što će iskoristiti popuste i programe vjernosti. Planiranje godišnjeg odmora stoga će vjerojatno trajati dulje nego prethodnih godina jer će putnici razmatrati sve moguće opcije za svoje putovanje prije nego konačno naprave rezervaciju. Također će vjerojatno doći do porasta rezervacija izvan vrhunca sezona s obzirom na to da će 53% putnika tražiti odlične ponude izvan uobičajenog vremenskog okvira. Kratki odmori u gradu mogli bi doživjeti blagi pad jer 57% putnika smatra da svoj budžet bolje mogu iskoristiti za jedan ili dva duža odmora.

„Iako se putnici možda moraju snalaziti u kaosu i prigrliti kontradikciju, nedvojbeno je ohrabrujuće za branšu čuti da se putovanja vraćaju na način koji je vjerojatno uzbudljiviji i kreativniji nego ikada prije", navodi Maja Vikario, regionalna menadžerica za Booking.com odgovorna za područje Hrvatske i zemlje u regiji. „Unatoč globalnim neizvjesnostima, branšu će osnažiti putnici koji traže odmor kako bi pobjegli od vlastite stvarnosti. To stvara idealan okvir za procvat putovanja na kojima će se doživjeti brojna iskustva. Mikro trendovi i specijalizirani trendovi, hobiji i osobne strasti u porastu su, tako da ćemo vjerojatno primijetiti personalizirana iskustva koja će se podići na višu razinu. To će otvoriti put pružateljima da istraže nove teritorije i sve mogućnosti koje njihove lokalne zajednice nude za poboljšanje jedinstvenih pustolovina za putnike sutrašnjice."

25.10.2022. 20:22:00
Novi komentar
nužno
nužno