« Putovanja
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Gdje bi i kako Hrvati najradije putovali?

Izgubljeni u prijevodu? Istraživanje Booking.com-a otkriva neočekivani nesrazmjer između želja i stvarnosti na putovanju

Hrvati i putovanja
Hrvati i putovanja (Arhiva)
Više o

top putovanja

,

top putovanja

,

top destinacije

,

Hrvati

Tehnologija je potpuno promijenila iskustvo putovanja, učinila svijet manjim uz tisuće odredišta od kojih nas dijeli samo jedan klik. Novo istraživanje otkriva da dvije trećine današnjih putnika (63%) smatraju da na putovanju ne uspiju uvijek iskoristiti sve prilike.

Booking.com, globalni lider u povezivanju putnika s najvećim izborom nevjerojatnih smještajnih objekata, proveo je istraživanje među 20.500 globalnih putnika, među kojima su i putnici iz Hrvatske, i otkrio što sprječava putnike da maksimalno uživaju na putovanju. Također je otkrio savjete kako savladati te prepreke i osigurati si potpuno nesputano putovanje.

Istraživanje pokazuje kako se samo jedan od deset ispitanika iz Hrvatske (13%) nikada nisu osjećali potpuno slobodnom i nesputanim na godišnjem odmoru, a 11% osjećalo se potpuno nesputano samo jedanput.

Unatoč tome, postoji snažna želja za nesputanim putovanjem1 kod gotovo pola ispitanika (44%) iz cijelog svijeta, a više od tri četvrtine putnika iz Hrvatske (76%) želi uživati u svakom trenutku putovanja i putovati bez ograničenja.

Istraživanje Booking.com-a također je pokazalo da skoro dvije trećine (62%) ispitanika iz Hrvatske želi upoznati nove kulture, gotovo pola (49%) ispitanika iz Hrvatske želi kušati lokalne delikatese, 29% želi iskusiti boravak na nekom novom i drugačijem mjestu, a gotovo pola (49%) ispitanika iz Hrvatske tijekom putovanja želi upoznati nove ljude.

Svladavanje straha od putovanja

Jezična barijera jedna je od stvari koje zabrinjavaju putnike. 19% ispitanika iz Hrvatske odgovorilo je kako je to nešto što im može stvarati poteškoće pri planiranju putovanja, a 19% ispitanika iz Hrvatske zabrinuto je da bi se mogli izgubiti ako ne govore lokalni jezik. Putnici iz Hrvatske smatraju da ih sputavaju poteškoće pri pronalasku smještaja (26%), a 31% brinu nepoznate situacije u kojima bi se mogli naći tijekom putovanja.

Na pitanje što bi uklonilo barijere koje ih sputavaju da odu na putovanja i zabrinutost vezanu uz buduća putovanja, ispitanici iz Hrvatske su kao najvažnije čimbenike naveli odlične opcije za smještaj (47%), pozitivne recenzije drugih putnika (41%), mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja uputa na lokalnom jeziku (18%) i mogućnost naručivanja omiljenih jela (14%).

Pomoć koju pruža tehnologija

Tehnologija može pomoći u svladavanju te nedoumice jer gotovo pola (49%) putnika iz Hrvatske priznaje da tijekom putovanja često koriste tehnologiju. Kao globalni predvodnik u digitalnoj tehnologiji, Booking.com je putnicima već predstavio Booking Assistant, chatbot koji radi na principu umjetne inteligencije i omogućuje putnicima da dobiju pomoć iz prve ruke za nadolazeće rezervacije - sve to putem intuitivnog sučelja za chat. Uz više od 147 milijuna stvarnih recenzija gostiju na Booking.com-u, putnici mogu pronaći savjete na svom jeziku prije samog putovanja.

Booking.com u SAD-u, Japanu, Kini, Tajvanu, Hong Kongu, UK-u, Kanadi, Novom Zelandu i Australiji predstavlja jedinstveno partnerstvo s tvrtkom koja je razvila uređaj ili, najbrži svjetski offline uređaj za prijevode. Uz korisničku podršku dostupnu na 43 jezika 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, Booking.com je stručnjak u povezivanju ljudi iz različitih govornih područja i ovo će partnerstvo dodatno pomoći putnicima da prebrode svoje brige oko jezika na putovanjima. Booking.com, lider u digitalnoj tehnologiji, konstantno istražuje kako inovativne tehnologije poput ove mogu pomoći ukloniti stres prilikom putovanja i omogućiti putnicima da dožive još više.

Pomicanje granica

45% putnika iz Hrvatske misli da je najbolje kod putovanja to što mogu izaći iz zone u kojoj se osjećaju ugodno, što potvrđuje da žele više jedinstvenih iskustava kako bi pomaknuli svoje granice u putovanjima.

Najpopularnija putovanja na koja putnici iz Hrvatske nisu otišli jer se previše boje, ali bi voljeli jednog dana uključuju:

  • Volontersko putovanje (44%)

  • Tajnovito putovanje u nepoznato (41%)

  • Ronjenje s opremom (40%)

  • Gastronomska pustolovina (38%)

  • Život s lokalnim stanovništvom tijekom odmora (39%)

Najpopularnijih pet putovanja na kojima su putnici iz Hrvatske bili i željeli bi ponovno iskusiti:

  • Putovanje autom (56%)

  • Solo putovanje (48%)

  • Last minute putovanje (42%)

  • Digital detox putovanje (41%)

  • Gastronomska pustolovina (39%)

Putovanja bez granica nisu rezervirana samo za mlađe generacije iako više od polovice (58%) putnika iz Hrvatske koji pripadaju generaciji Z (18 do 24 godina) namjerava volontirati na putovanju, Baby Boom generacija u Hrvatskoj (55 do 64 godina) želi više pustolovina na putovanjima i dvoje od pet (40%) namjerava ići volontirati u drugu zemlju ili pronaći svoje pretke. Više od pola (54%) pripadnika Baby Boom generacije u Hrvatskoj išlo je na putovanje autom prošle godine, a 11% planira otići na takvo putovanje u budućnosti.

Pepijn Rijvers, Viši potpredsjednik i Direktor odjela za marketing u Booking.com-u komentira: "Putovanja mogu ispuniti snove, omogućiti nam nova iskustva i u konačnici obogatiti naše živote. Osim što želimo povezati putnike s najboljim smještajnim objektima, također im želimo pružiti informacije i savjete o određenom odredištu tako da, neovisno o tome kamo žele otputovati, mogu pronaći inspiraciju da dožive što više, pomaknu granice i iskoriste svaku nezaboravnu priliku koja im se pruži. Kao inovator u području turizma neprestano tražimo nove načine na koje nam tehnologija može pomoći da svima olakšamo putovanje i omogućimo svim putnicima da istraže svijet, neovisno o tome kamo žele otputovati i što žele raditi."

1 Putnik kojeg ništa ne sputava u namjeri da maksimalno uživa u putovanju, putnik koji voli otkrivati nešto novo i drugačije te se ne boji pomaknuti granice kada je riječ o putovanjima

Piše: Booking.com
03.05.2018. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno