« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PRIJEDLOG 8

Zabrana gay brakova u Kaliforniji neustavna

Zabrana koju su izglasali građani Kalifornije, poznata kao Prijedlog 8, ipak treba ostati na snazi barem privremeno dok se slučaj ne preda višem sudu

gay brak homoseksualci
gay brak homoseksualci (Shutterstock)
Više o

homoseksualci

,

gay brak

,

Kalifornija

,

istospolni brak

,

zabrana

Savezni sud u San Franciscu u srijedu je proglasio neustavnom zabranu homoseksualnih brakova u Kaliforniji, donesenu nakon referenduma 2008., a cijeli bi slučaj mogao u konačnici doći i do Vrhovnog suda.

>> Homoseksualni brakovi su put za uništenje čovječanstva

>> Švedska crkva dopušta istospolne brakove

Sudac Vaughn Walker rekao je u presudi na 136 stranica da su protivnici zabrane "velikom količinom dokaza" pokazali da ona krši prava na ravnopravnu zaštitu zajamčena američkim ustavom. Zabrana koju su izglasali građani Kalifornije, a poznata kao Prijedlog 8, odnosno ustavni amandman kojim se zabranjuju istospolni brakovi, ipak treba ostati na snazi, barem privremeno dok se slučaj ne preda višem sudu, pa tako homoseksualci bez obzira na presudu neće do daljnjega moći stupiti u brak.

>> Argentina: Prvi put dvije žene sklopile brak

>> Meksiko ozakonio homoseksualne brakove

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, koji osobno podupire homoseksualne brakove, rekao je da odluka "potvrđuje punu zaštitu za koju vjerujem da svatko zaslužuje". Presuda je velika prekretnica u javnoj debati koja je podijelila Amerikance. Pristaše prava homoseksualaca vide tu pravnu bitku kao borbu za jednaka prava svih, dok protivnici smatraju istospolne brakove prijetnjom "tradicionalnoj obitelji". Trenutno, istospolni brakovi u SAD-u mogu se sklopiti u državama Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont i Distriktu Columbia, posebnoj upravnoj jedinici koju čini glavni grad SAD-a. (hina/metro-portal)

05.08.2010. 11:30:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero
    05.08.2010. 14:31
    ne znam baš. nemam ništa protiv gay ljudi, ali brak je smišljen iz jednog razloga koji s ovim nema nikakve veze... nek si izmisle nešto drugo, pa nek sklapaju to nešto drugo..
Novi komentar
nužno
nužno