« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
NAJAVE

Ganz novi masterclassovi

Ganz nova poziva na seriju online masterclassova posvećenih glasu u sklopu projekta Edukultura – Prošireni glas

Angela Rawlings
Angela Rawlings (Arhiva)
Više o

Masterclass

,

Ganz nova

Edukultura je višegodišnji projekt Ganz nove kulture promjene koji se u 2020. godini posvećuje istraživanju, pojačavanju i proširivanju glasovnih istraživanja i ekspresije. Koristeći kreativne, polivokalne i višejezične izvore i metode rada, umjetnici Edukulture adresiraju potrebu za aktiviranjem lokalnih resursa i kolektivnog umjetničkog rada u doba globalne COVID-19 pandemije, a predložene aktivnosti namjeravaju pružiti kreativne alate kroz prizmu zvuka, teksta, pokreta, utjelovljenja, i zapletenosti, pridonoseći našoj otpornosti na takve krize.

Kanadsko-islandska interdisciplinarna umjetnica Angela Rawlings održat će slijedeći u nizu online masterclassova pod nazivom Sounding Text / Ozvučavanje glasa namijenjenih umjetnicima i ljubiteljima vokalne ekspresije kroz koju će im pružiti priliku da upotrijebe različite radne metode za stvaranje novih samostalnih ili kolaborativnih radova, ali i da usklade tjelesnu svijest te prakticiraju umijeće slušanja i promatranja. Masterclass će se održati online u subotu 21.11. te nedjelju 22.11. od 13 do 17 sati, a prijave se zaprimaju do 20. studenog u ponoć.

Masterclass će predstaviti vježbe koje izranjaju iz praksi akustične ekologije, glasovne poezije, polivokalne izvedbe, ali i ekopoetike koja se razvija iz svjesnosti o ekologiji i zabrinutosti zbog ekološke katastrofe u kasnom 20. stoljeću. Riječ je o multidisciplinarnom pristupu koji uključuje razmišljanje, pisanje i ozvučavanje poetike, znanosti i teorije, kao i naglašavanje inovativnih pristupa zbog čega je sličan konceptualnoj poeziji.

Radionica poziva umjetnike koje zanima interdisciplinarnost, slušanje, zvukovno skladanje, vokalna improvizacija, eksperimentalna književnost, ili okolišna etika da se prijave na e-mail: ganznova@gmail.com do 20.11. u ponoć. Sudjelovanje je besplatno, no broj mjesta je ograničen radi osiguranja kvalitete rada.

Nakon Masterclassa, zainteresirani sudionici će rad moći nastaviti putem online, kreativnog laboratorija šapće, žagor COLLABORATORY koji se sastoji od pet radnih sesija tijekom kojih će se raditi na stvaranju novih zvučnih, vokalnih i tekstualnih materijala i istraživanju stvaralačkih i razvojnih suradničkih procesa. U prvi plan biti će stavljena strategija rada (w)reading (pisanje kroz čitanje), metoda postajanje-sa, kao i usklađivanje s okolišem i osjetilima. Tjedni sastanci održavat će se svake nedjelje tijekom studenog i prosinca od 20 do 21:30 sati. Sudjelovanje je također besplatno.

Također, 30. studenog i 7. prosinca od 16 do 19 sati održat će se i masterclass U ženskom ključu pod vodstvom slovenske koreografkinje i vokalistice Irene Tomažin u sklopu koje će najprije predstaviti povijesni kontekst ženskih glasova od srednjovjekovnih kompozitorica Trobairitz i Hildegard Von Bingen do suvremenih ženskih pjesnikinja, izvođačica, plesačica, šamanica poput Katalin Ladik, Sainkho Namtchilak, Simone Forti, Maud Robart, kako bi potom predstavila nekoliko osobnih umjetničkih utjecaja koji će služiti kao inspiracija za daljnji razvoj individualnih autorskih radova sudionica.

Edukultura je započela krajem rujna 2020. serijom tjednih online masterclassova s rusko-ukrajinskim kazališnim umjetnikom Sergejem Kovalevichem u sklopu umjetničko-istraživačkog laboratorija Arheologija glasa-slavenski korijeni zajedno s hrvatskim autoricama Adrianom Josipović, Anom Kolegom, Barbarom Majnarić, Jagodom Cupač te producenticom Silvijom Stipanov, a od 23. studenog uključivati će još i tjednu online čitalačku grupu Izvir voda koja će se baviti istraživanjem slavenske književnosti, mitologije i vokalne ekspresije.

Edukultura - Prošireni glas odvija se u organizaciji Ganz nove kulture promjene uz potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

19.11.2020. 13:42:00
Novi komentar
nužno
nužno