« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
FESTIVAL

Ganz novi festival u Teatru &TD

Ganz novi festival: festival razvojnog kazališta, od 8. do 18. rujna okupit će se neka nova mlada lica

Kultura promjene donosi novi festival
Više o

SC kultura promjene

,

Ganz novi festival

Tridesetak umjetnika, kustosa te menadžera iz Belgije, Hrvatske, Francuske, Velike Britanije i regije u 10 dana festivala i nekoliko zatvorenih te otvorenih prostora predstavit će 10 projekata.

Esencijalna vrijednost ovog projekta u organizaciji Kulture promjene temelji se na uspostavljanju stabilne osnove za buduće suradnje i umjetničke razmjene te predstavljanju mladih autora, odnosno onih čije vrijeme tek dolazi.

Cilj je prikazati inovativna i originalna umjetnička djela koja pomiču granice u današnjim umjetničkim izvedbenim praksama, naglasila je producentica, Silvija Stipanov.

'Ganz novi festival je još jedan festival u nizu brojnih festivala koji nam se nude. Naravno da je drugačiji, posve novi', izjavila je pomoćnica ravnatelja za kulturu SC-a, Nataša Rajković.

'U kulturnoj politici festivalska kultura je dosljedna činjenica i nije samo hrvatski specifikum nego i europski te stoga ne čudi što smo se i mi odlučili za kazališni festival i to festival razvojnog kazališta. Kao prvo, sredstva za festivale je lakše skupiti nego ona za redovne programe, a kao drugo publika uz domaće voli pogledati i strane autore i predstave', dodala je Rajković.

"Prvo izdanje Ganz novog festivala okrenut će se mlađoj populaciji te pokušati otkriti nova imena i trendove, umjesto da predstavlja etablirane, što je zapravo praksa većine naših festivala. Ovakav kazališni festival potreban je svim mladim umjetnicima', domaćim i stranim zaključila je Rajković.

Jedinstveni umjetničkih izraz te originalost krase sljedeće europske umjetnike koje ćemo najesen imati prilike vidjeti u Ganz novom okruženju:

To su: Leentje Vandenbussche, dizajnerica, kazališna autorica i izvođačica, uspješna u stvaranju elaboriranih izvedbi u javnom prostoru s participacijom običnih ljudi; Miet Warlop, belgijska multimedijska i kazališna umjetnica s direktnim iskustvom u razvojnom programu za mlade umjetnike u Victoria kazalištu u Ghentu; Lilia Mestre, portugalska plesačica, izvođačica i kustosica sa stalnom adresom u Brusselsu; Halory Goerger, francuski performer i vizualni umjetnik koji također djeluje u Brusselsu; Mala Kline, slovenska izvedbena umjetnica na MA u prestižnoj nizozemskoj školi Das Arts.

Nigel Charnock, britanski koreograf, plesač i pedagog te jedan od od osnivača kultne britanske trupe DV8, na festivalu će održati masterclass radionicu.

Dva će izvedbena dana biti posvećena predstavljanju hrvatskih umjetničkih talenata i njihovih nedavnih uspješnica:
- „Mrzim istinu" Olivera Frljića
- „Žrtve zemljopisa" Mirana Kurspahića & Rone Žulj
- „Vodoinstalater" Natalije Manojlović & Gordana Tudora

Nakon uživanja u raznovrsnim festivalskim formatima, na GANZU ćete se zasigurno dobro zabaviti uz dj-e i koncerte u popratnom programu.

15.08.2011. 09:11:59
Novi komentar
nužno
nužno