« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
BAREM NEŠTO

G20 smanjuje zagađenje plastikom?

Mjere neće biti obavezne, a o ostvarenom napretku će se izvješćivati jednom na godinu

Malo nade...
Malo nade... (Arhiva)
Više o

plastika

,

G20

Zemlje G20 su se u nedjelju u Japanu uspjele dogovoriti o smanjenju onečišćenja mora plastikom, a razgovarale su i o napadu na naftne tankere u Omanskom zaljevu.

Po tom dogovoru, G20 u kojemu su industrijski najrazvijenije zemlje svijeta, obvezao se da će smanjiti onečišćenje plastikom, ali nije otkrio kako će to učiniti.

"Sjajno je što smo uspjeli donijeti pravila za sve, pa i za brzorastuće i zemlje u razvoju", izrazio je zadovoljstvo japanski ministar okoliša Yoshiaki Harada nakon dvodnevnog sastanka ministara okoliša G20. Mjere neće biti obavezne, a o ostvarenom napretku će se izvješćivati jednom na godinu, pišu mjesna glasila.

'More nam šalje očajnički SOS' Onečišćenje plastikom je postalo svjetski problem, napose otkad su Kina i neke druge zemlje zabranile uvoz plastičnog otpada iz drugih zemalja. Mnoge zemlje, pa tako i Japan, bore se s problemom gomilanja plastike na svom teritoriju.

"Ovo je tek prvi korak u rješavanju problema", ocijenio je u priopćenju Hiroaki Odachi iz Greenpeacea Japan, istaknuvši ipak da "nije dovoljno računati samo s dragovoljnim mjerama" u rješavanju te krize.

17.06.2019. 14:02:00
Novi komentar
nužno
nužno