« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Funta korak do izjednačavanja s eurom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

tečaj

,

euro

,

funta

Dolar je u ponedjeljak oslabio na svjetskim tržištima valuta, nagrižen sumornim američkim gospodarskim prognozama i odlukom američke središnje banke Fed da pojača likvidnost u posrnulom američkom bankovnom sustavu.

Euro je prema dolaru ojačao oko dva posto, na 1,4345 dolara. Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,8 posto, te se njime trgovalo po 89,95 jena.

Funta je pak zabilježila novu rekordno nisku vrijednost prema euru, od 97,98 penija za euro, približivši se prvi puta od uvođenja jedinstvene europske valute paritetu.

S američkim kamatnim stopama na razini od nula do 0,25 posto, američka se središnja banka okrenula drugim načinima poticanja rasta, uključujući ulijevanje velike količine kapitala u bankovni sustav. Analitičari ističu da je takvo okruženje prijetnja dolaru iz perspektive relativne razine prinosa u usporedbi s eurozonom, gdje kamatne stope iznose 2,5 posto.

"Tako niske kamatne stope odraz su stanja u američkom gospodarstvu i činjenice da je sve manje političkih opcija za rješenje situacije. To će pogoditi dolar", ocjenjuje Phyllis Papadavid, valutni strateg Societe Generalea u Londonu.

Tržišta su sada u očekivanju novih gospodarskih podataka u potrazi za daljnjim smjernicama.

"Podaci o prihodima u maloprodaji u nadolazećim će se tjednima naći u središtu pozornosti, budući da se gospodarstvo nada poticaju od sezonskog rasta prodaje", ocjenjuje Geoffrey Yu, analitičar UBS-a. "No, preliminarne procjene nastavljaju upozoravati na očekivanja ograničenih dobitaka, dok se druga područja realnog gospodarstva nastavljaju suočavati sa snažnim izazovima", dodaje. (hina/metro-portal)

29.12.2008. 14:40:52
Novi komentar
nužno
nužno