« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
SANKT POELTEN

Fritzl djelomice priznao krivnju

Priznao rodoskrvnuće i oduzimanje slobode te samo djelomice seksualno zlostavljanje i silovanje.

Josef Fritz pred sudom
Josef Fritz pred sudom (Getty Images)
Više o

seksualno zlostavljanje

,

Josef Fritzl

,

suđenje

,

silovanje

,

rodoskrvnuće

,

oduzimanje slobode

,

Rudolf Mayer

,

Sankt Poelten

Austrijanac Josef Fritzl, koji je 24 godine držao vlastitu kćer u ropskom zatočeništvu u podrumu i s njom imao sedmero djece, djelomice je u ponedjeljak, prvog dana suđenja na drugostupanjskom sudu u Sankt Poeltenu, priznao da je počinio zločin.

Sedamdesettrogodišnji Josef Fritzl, kojeg su pod snažnim osiguranjem doveli na sud u St. Poelten, grad 65 km zapadno od Beča, priznao je rodoskrvnuće i oduzimanje slobode te samo djelomice krivnju za seksualno zlostavljanje i silovanje. No ne osjeća se krivim za držanje u ropstvu, a ne priznaje ni ubojstvo novorođena djeteta koje je 1996. ubrzo umrlo nakon rođenja i koje je on spalio. Državni odvjetnici tvrde da je dijete moglo preživjeti da mu je Fritzl omogućio liječničku pomoć.

Fritzl je na sudu bio leđima okrenut galeriji, gledao preda se i tiho, pokatkad mumljajući, odgovarao na pitanja o sebi i o tome osjeća li se krivim. Državna odvjetnica Christiane Burkheiser rekla je, uz ostalo, da je Fritzl više puta uporno silovao kćer pred djecom te da je "iskorištavao svoju kćer kao svoje vlasništvo". Burkheiser je kazala da je kćer jednom kaznio isključenjem struje, a zatočena je Elisabeth morala prvi dio svoga zatočeništva provesti u maloj prostoriji koja nije imala ni tuša. "Najgore od svega je što nije bilo danjega svjetla", rekla je Burkheiser i dodala da je u podrumu bilo "nevjerojatno vlažno".

Branitelj Rudolf Mayer pozvao je porotu na objektivnost ustvrdivši da Fritzl "nije čudovište". Njegov je branjenik, rekao je, svojim zatočenicima u podrum donio čak i božićno drvce. "Ako samo želiš seks, onda nemaš djecu", rekao je branitelj Mayer dodavši: "Da sam ja čudovište, sve bih ih u podrumu poubijao."

Suđenje je oko podneva zatvoreno za javnost, najvjerojatnije do 20. ožujka, kad se očekuje presuda. Fritzl bi, bude li proglašen krivim, mogao biti kažnjen doživotnim zatvorom.

Incestuozni otac Josef Fritzl svoju je kćer zlostavljao od njezine 11. godine, kad ju je 29. kolovoza 1984. namamio u podrum, drogirao je i zavezao lancima. Seksualno ju je zlostavljao i svaki njezin pokušaj otpora suzbijao je na najokrutniji način, prijeteći da će ju ugušiti plinom. Rodila mu je sedmero djece bez ičije pomoći u tamnu i vlažnu podrumu od četrdesetak četvornih metara u kojem je poslije Fritzl dogradio još dvadesetak kvadrata.

Troje od šestero djece Fritzl je posvojio prisilivši kćer Elisabeth da piše pisma da je u nekoj sekti, u kojima moli roditelje da se brinu za djecu, a troje je živjelo s majkom zajedno u podrumskoj tamnici, odsječeno od vanjskog svijeta sve dok se najstarija kći, 19-godišnja K., nije razboljela u travnju prošle godine nakon čega se počela razotkrivati strašna tajna.

Elisabeth Fritzl i njezinih šestero djece, u dobi od pet do 19 godina, živjeli su od tada u klinici Amstten Mauer, stotinjak kilometara od Beča, gdje im je pružena liječnička pomoć i gdje su bili zaštićeni od znatiželjnika i novinara. Poslije su se odselili i žive na nepoznatoj adresi s novim imenima. Na suđenju ponovno će biti u klinici koja će biti pod strogim sigurnosnim mjerama kao i kuća strave i užasa u kojoj je počinjen zločin.

U raspravama koje je potaknuo taj slučaj najčešće se postavljaju pitanja o velikoj medijskoj pozornosti te razlozima zašto je sudski postupak zatvoren za javnost. Naglašava se da ni u jednom od dosadašnjih slučajeva zločina nije bilo toliko zlouporabe, prijetnja smrću, brutalnosti i zla.

U Sankt Poeltenu s okupilo više od dvije stotine domaćih i stranih novinara. Mediji prijete da će se žaliti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer im je onemogućen rad. Izabranih 95 novinara danas je bilo u sudskoj dvorani, a ostali su dobili obavijesti iz druge ruke na konferenciji za novinare u šatoru-press centru ispred Zemaljskog suda."Ovaj slučaj pokazuje kako otac vlastitoj djeci može stvoriti pakao na zemlji, a sudski postupak zatvoren je za javnost zbog zaštite žrtava da ne bi ponovno postale žrtvama", naglašava se u raspravama.

Najčešće pitanje koje se postavlja jest kako je moguće da je Josef Fritzl 24 godine vodio dvostruk život, držao kćer zatočenu u tamnici podruma vlastite kuće, opskrbljivao je prehrambenim i drugim potrepštinama, dograđivao podrum, a da nitko od ukućana i susjeda ništa nije vidio ni primijetio, ne čuvši čak ni krik pri rođenju sedmero djece. (hina/metro-portal)

16.03.2009. 18:53:06
Novi komentar
nužno
nužno